Risken för harpest inte över

Färre inrapporterade fall i länet – men risken för att insjukna i harpest är långt ifrån över. ”Vistas gärna i skogen, men använd myggmedel”, är smittskyddsläkaren Anders Nystedts råd.

MyggmeHarpesten tycks ha planat ut i länet. "Men använd myggmedel om du ska ut i skogen, det är bästa sättet att förebygga insjuknande", tipsar smittskyddläkaren Anders Nystedt. (Arkivbild)

MyggmeHarpesten tycks ha planat ut i länet. "Men använd myggmedel om du ska ut i skogen, det är bästa sättet att förebygga insjuknande", tipsar smittskyddläkaren Anders Nystedt. (Arkivbild)

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2019-09-03 14:00

I veckan larmade Folkhälsomyndigheten om att antalet fall av harpest skjutit i höjden med 690 rapporterade fall, och fler är att vänta Det kan jämföras med det senaste toppåret 2015, då 859 personer drabbades, varav närmare 600 i Norrbotten och Västerbotten.

– I år är Mellansverige hårdast drabbat, medan kurvan redan tycks kurvan ha planat ut i länet, säger Region Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Det var i månadsskiftet juli-augusti som tiotalet personer insjuknade på kort tid i Piteå kommun. Till dags dato har totalt 36 fall rapporterats i länet, varav de flesta finns i kustkommunerna där Piteå utmärker sig med 16 fall. I Älvsbyn har fyra fall anmälts, i Arvidsjaur ett fall medan Arjeplog hittills inte rapporterat ett enda fall.

Men detta kan komma att ändras redan till veckan, eftersom älgjakten dragit igång och fler människor rör sig i skog och mark. Inkubationstiden, tiden från det man smittats tills symptomen visar sig, är ungefär en vecka.

– Även om det inte blir som i början av augusti då det drösade in flera fall i veckan, så kan man fortfarande förvänta sig enstaka fall framöver, säger Anders Nystedt.

Ett större utbrott som det i Mellansverige är dock osannolikt eftersom myggbett utgör den största risken för smittspridning och vi nu går mot kyligare väder.

– Men den som ska ut i skogen för att jaga eller plocka lingon bör använda myggmedel för att förebygga att bli myggbiten.

Typiska symptom är ett svårläkt sår vid bettstället och hög feber. Och för den som drabbas kan konvalescensen bli långvarig.

– Även om man tillfrisknar från de akuta symptomen kan man känna sig trött, seg och hängig en lång tid efteråt, säger Anders Nystedt.

Harpest

Harpest, eller tularemi, är en infektionssjukdom som orsakas av bakterien Francisellatularensis. Den drabbar framför allt vilda gnagare och hardjur, men kan även förekomma hos rovdjur och fåglar.

Människor smittas i de flesta fall genom myggbett. Smitta kan även ske via fästningar, bromsar och direktkontakt med levande och döda infekterade djur samt via inandning av infekterat damm eller via förorenat vatten.

Typiska symptom är ett svårläkt sår vid bettstället, svullna lymfkörtlar och hög feber.

Behandling sker med antibiotika i 10–14 dagar.

Bästa sättet att undvika att bli smittad är att skydda sig mot myggbett med exempelvis kläder och myggmedel. Tar man hand om döda djur bör man ha skyddsklädsel och handskar och tvätta händerna efteråt.

Harpest är en anmälningspliktig sjukdom enligt svensk smittskyddslagstiftning.

Sjukdomen smittar inte från människa till människa.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Statens veterinärmedicinska anstalt och Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om