Risk med hög pensionsskuld

Höga pensionsskulder påverkar kommunernas soliditet och kan utgöra en risk, men Piteå kommun har trots en dryg miljardskuld en hög och stabil soliditet.

Piteå kommun har en hög pensionsskuld, men samtidigt en stabil ekonomi. Kommunalrådet Helena Stenberg (S) och ekonomichefen Åsa Öberg är inte oroliga inför framtiden.

Piteå kommun har en hög pensionsskuld, men samtidigt en stabil ekonomi. Kommunalrådet Helena Stenberg (S) och ekonomichefen Åsa Öberg är inte oroliga inför framtiden.

Foto: Torbjörn Carlsson

Piteå2018-08-15 18:00

Soliditeten ligger på cirka 44 procent och då är pensionsskulden på cirka 1,15 miljarder kronor inräknad. En så pass hög soliditet är jämförbar med snittet (cirka 43 procent) för svenska företag.

– Jag känner mig trygg. Vi har inga lån, positiva resultat, stark soliditet och duktigt folk som sköter de ekonomiska frågorna och har koll, säger kommunalrådet Helena Stenberg (S).

Det är Skandia som för åttonde året i rad presenterar sin pensionsskuldrapport. Här varnas för att pensionsskulderna kan få konsekvenser för kommunernas betalningsförmåga i och med att 80 procent av landets kommuner har en soliditet som är lägre än 30 procent. En del av dessa kommuner uppvisar negativ soliditet och enligt Skandiarapporten är dessa ”på pappret konkursmässiga om den totala pensionsskulden räknas med”. (Kommuner kan inte gå i konkurs).

Ett syfte med Skandias rapport är förstås att erbjuda kommunerna försäkrings- och fonderingslösningar.

– Visst har vi fått olika erbjudanden, men vi avsätter det vi ska varje år och har valt att göra det själva. Vi har dessutom en reservfond på 200 miljoner, säger Piteå kommuns ekonomichef Åsa Öberg.

Ser ni några risker med pensionsskulden?

– Det finns alltid risker och en osäkerhet när det gäller yttre faktorer som vi inte kan påverka, men genom de strategiska vägval som vi gjort så står vi stabila, säger Helena Stenberg.

Kommunernas pensionsskulder berör tiden före 1998. Fram till dess redovisades pensionsskulden bara som en ansvarsförbindelse, men 1998 kom nya regler.

– Pensionsskulden berör tidigare anställda och folk som jobbat länge åt kommunen. Efter 1998 betalar vi ut de premier vi ska, säger Åsa Öberg.

Idag använder sig alltså Piteå kommun av en blandmodell, men det finns förslag att införa fullfondering av pensionerna. Den nya kommunala redovisningslagen som börjar gälla 2019 har dock inte med fullfondering. Troligen för att det skulle få stora konsekvenser för ekonomiskt svaga kommuner.

– Ja, det finns risk för problem, men vi räknar med att fullfondering så småningom kommer att införas.

Problem för Piteå kommun?

– Det kanske låter konstigt, men troligen skulle vi få bättre resultat med fullfondering. Om än det finns många osäkra parametrar, säger Åsa Öberg.

Den nuvarande pensionsskulden på 1,15 miljarder har varierat något genom åren, men förväntas öka fram till 2030 och därefter börja minska. Det beror på hur stora pensionskullarna är.

– Vi har koll på utvecklingen och ligger topp 13 bland landets kommuner när det gäller soliditet, säger Helena Stenberg.

Befolkningsförändring 1977-2017

Piteå plus 13 procent

Älvsbyn minus 12 procent

Arjeplog minus 32 procent

Arvidsjaur minus 20 procent

Total pensionsskuld

Piteå 1 152 miljoner

Älvsbyn 260 miljoner

Arjeplog 103 miljoner

Arvidsjaur 175 miljoner

Soliditet utan pensionsskuld i ansvarsförbindelsen

Piteå 74 procent

Älvsbyn 44 procent

Arjeplog 42 procent

Arvidsjaur 62 procent

Soliditet med pensionsskuld i ansvarsförbindelsen

Piteå 61 procent

Älvsbyn 6 procent

Arjeplog 19 procent

Arvidsjaur 23 procent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om