Risk för trafikkaos vid skolstart på Strömnäs

Vägarbete pågår för fullt längs Strömnäsgatan. Men arbetet har dragit ut på tiden och i dag stängs gatan för asfaltering samtidigt som eleverna återvänder till skolan. Risk finns för trafikkaos.

Den del av Strömnäsgatan som ligger längre in mot norra Pitholm kommer att göras klar senare.

Den del av Strömnäsgatan som ligger längre in mot norra Pitholm kommer att göras klar senare.

Foto: Ylva Forslund

PITEÅ2018-08-22 17:34

Tidigt i våras stod det klart att Piteå kommun beviljats 980 000 kronor ur Länstransportplanen. Pengarna skulle gå till att förbättra trafiksäkerheten på Strömnäsgatan. I våras satte arbetet igång. Den smala undermåliga trottoaren skulle bort och ersättas av en gång- och cykelväg. Ett projekt som beräknades kosta omkring 3,2 miljoner kronor.

Arbetet med vägen har pågått hela sommaren och dragit ut på tiden. Tanken var att gatan skulle ha varit belagd med asfalt innan skolstarten. Det har inte hunnits med. Asfaltering kommer istället att ske under torsdag och fredag. Under den tiden kommer vägen att stängas av.

– Vi har informerat de boende, Roberts trafikskola och rektorn på Strömnässkolan så att de känner till läget, säger Joakim Lundberg, projektledare, som är väl medveten om att tidpunkten för asfaltering inte är optimal.

Han räknar med att de boende kan ta sig till sina hus, eventuellt parkera hos en granne om det kniper. Han hoppas att de som bor i området väljer andra vägar än Strömnäsgatan för att komma till sina bostäder under den tid som återstår av bygget.

Carina Stridsman Fjällström, rektor för Strömnässkolan, säger att hon fått information om vägavstängningen i samband med skolstarten.

– Ja, det är ju olyckligt att det måste ske just då och det är ju risk att det blir kaos när alla kommer tillbaka till skolan men vad jag kan förstå så handlar det om entreprenörens tidsplan. Desto bättre har ganska många redan börjat fritids och vet hur det är. Dessutom har vi ju avlämning på Norrgatan, som man når via andra vägar.

Är föräldrarna underrättade?

– Jag har inte skickat ut något men jag ska faktiskt lägga ut en blänkare på skolans hemsida.

Joakim Lundberg berättar att när allt är klart kommer en del av Strömnäsgatan, just ovanför skolan, att vara enfilig för bilar. Företräde blir det för den som kommer nerifrån.

– Vi valde att göra så för att kunna bevara den stenmur som finns där och när vägen är enfilig hoppas vi att bilister väljer att ta andra vägar och att förbifarten förbi skolan minskar, säger han.

Resten av Strömnäsgatan, från Durrnäsvägen till Ringiusvägen kommer att göras klar senare. Det sista som görs är dikning, så in gräs och göra i ordning infarter till husen. Målet är att allt ska vara klart den sista september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!