Underhåll av kommunala fastigheter skjuts på framtiden

Under nästa år ska fastighets- och servicenämnden minska sina kostnader med 12,5 miljoner kronor.
De mesta av pengarna ska sparas genom minskat underhåll av kommunens fastigheter.
– Jag oroar mig för störningar och konsekvenser som kan uppstå för verksamheterna, säger Jan Ställ.

Jan Ställ befarar att det kommer att ta längre tid att åtgärda skador i kommunens fastigheter. (Arkivbild)

Jan Ställ befarar att det kommer att ta längre tid att åtgärda skador i kommunens fastigheter. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Piteå2024-11-18 03:30

Fastighets och servicenämnden behöver minska sina utgifter under 2025 för att få en budget i balans. "Sparbetinget på en procent innebär 2,5 miljoner, men med den uteblivna priskompensationen för stigande priser för bland annat VA, fjärrvärme, el och livsmedel så handlar det totalt om en nerdragning på 12,5 miljoner kronor för 2025", skriver nämnden i ett pressmeddelande.

Jan Ställ, förvaltningschef för fastighets och serviceförvaltningen, säger att den ekonomiska ram man har för underhåll av fastigheter under 2025 innebär en risk att tiden för att åtgärda skador kommer att öka när underhållsåtgärderna minskas.

– Jag oroar mig för de störningar och konsekvenser som kan uppstå för verksamheterna med anledning av detta, säger han.

undefined
Mindre omfattande underhåll kommer att skjutas på framtiden då man under 2025 minskar på underhållet av de kommunala fastigheterna. (Arkivbild)

Nerdragningen rör främst mindre skador. Skador som kan påverka konstruktioner och skalskydd kommer att prioriteras.

Jan Ställ förklarar att de nio miljoner som drabbar underhållssidan består av två delar, dels sparkrav motsvarande 800 000 kronor dels utebliven priskompensation motsvarande 8,2 miljoner. 

– Det får naturligtvis konsekvenser, det kommer att ta längre tid att åtgärda vissa skador i våra fastigheter exempelvis en fasad som är i behov av målning kommer att skjutas framåt i tiden. Detsamma gäller för större skador där vi saknar finansiering och därför behöver äska medel för åtgärder, exempelvis Hortlax simhall. 

Underhållsskulden, som redan är betungande kommer att växa ytterligare enligt Jan Ställ som flaggar för att risken att skador uppstår kommer att öka när underhållet minskar.

undefined
"Mindre viktigt" underhåll, som exempelvis målning av en fasad kommer att skjutas upp när fastighets- och servicenämnden ska spara pengar under nästa år. (Arkivbild)

– Här behöver vi följa utvecklingen för att minska risken att det påverkar arbetsmiljön – inte minst i våra skolor. Om det blir en skada finns det risk för att den kommer att ta längre tid att åtgärda, säger Jan Ställ.

Ulf Hartman (C), fastighets- och servicenämndens ordförande säger att minskat fastighetsunderhåll kan leda till att det blir fler ärenden i nämnden som rör finansiering.

– Det är alltid svåra beslut när det handlar om spar och effekter av tuffa ekonomiska förutsättningar, men vi måste anpassa oss efter den budget vi har, säger han i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!