Risk för brända skärgårdsmiljoner

Det finns risk för att de 12,5 EU-miljoner Destination Piteå beviljats går upp i rök, om inte Piteå kommun satsar på mer skärgårdsturism. "Sker inte det är pengarna brända", säger upplevelseföretagaren Hansi Gelter.

Skön vy från Piteå skärgård - nu arbetar Piteå kommun med en översiktsplan som innehåller en strategi för att göra skärgården mer tillgänlig.

Skön vy från Piteå skärgård - nu arbetar Piteå kommun med en översiktsplan som innehåller en strategi för att göra skärgården mer tillgänlig.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2015-10-09 11:40

Just nu sker samråd kring Piteå kommuns nya översiktsplan som beräknas fastställas av kommunfullmäktige under september 2016. Planen som omfattar perioden fram till 2030 är vägledande för hur Piteå ska utvecklas i såväl stadsbygd, landsbygd, som skärgård.

Fredagmorgon redovisade näringslivschef David Sundström delen skärgård där Piteå kommun pekar ut flera utvecklingsbara områden. Under mötet trycker upplevelseföretagaren Hansi Gelter på att det sägs ingenting mer om entreprenörskap i skärgården.

Brända pengar

– Destination Piteå har nyligen beviljats 12,5 miljoner kronor för att utveckla besöksnäringen. Görs det ingenting i exempelvis skärgården får vi inte ut några pengar, då är EU-medlen brända, sade Gelter.

Det var också Britt-Louise Nyman vid Pite Unika inne på.

– Besöksnäringen är globalt sett det som växer snabbast och det måste Piteå kommun tänka på. Finns inte rätt infrastruktur i skärgården går det inte att utveckla något, säger Nyman, som likt Gelter saknar texter om entreprenörskap i dokumentet.

Hon stödjer tanken på fler uthyrningsstugor, men inte något gigantiskt hotell på någon Piteö.

– Däremot en lyxig lodge där kanske 20 personer kan bo. Det frågar internationella gäster efter, säger Nyman.

Bryggor och stugor

Delen skärgård i planen omfattar skyddad natur, inre och yttre skärgården, prioriterade farleder, riksintressen och att "se havet" från berg runt om i Piteå.

– Inre skärgården kan vi exploatera mer för boenden, som vid Stenbergsviken, Koskäret och Baggen. Yttre skärgården vill vi göra mer tillgänglig med fler bryggor och sådant, men där vill vi inte se nya stugområden, säger näringslivschefen.

Angående farleder prioriterar Piteå kommun tre stycken, den inre, norra och södra farleden. Vad gäller den inre funderar kommunen på att låta den gå runt Fårön/Fårösundet i stället för över Nötögrundet.

För att det ska bli möjligt krävs dock ny Fåröbro och den räknar Sundström med att vara på plats senast 2017.

Sundström pekade också på att det finns riksintressen i Piteå skärgård där det inte får byggas. Här har dock Klockgrundet och Tärnan undantagits eftersom det en gång togs fram planer på att att bygga vindkraft där, och det har inte Piteå kommun släppt.

LÄS OCKSÅ: "EU-miljoner ska frälsa besöksnäringen"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!