Ringius praktträdgård en pionjärinsats i länet

TRÄDGÅRDSPIONJÄR. Telegrafdirektör Lars Adam Ringius mångskiftande intresse för odlingsförsök på Hällan i Piteå öppnade upp intresset för trädgårdsodling bland många skeptiska norrbottningar för snart 150 år sedan, långt före det att det bildades en samlande organisation för trädgårdsverksamhet i Norrbotten.

Piteå2006-06-15 00:00
1857 kom skåningen Lars Adam Ringius som telegrafkommissarie till Piteå och bosatte sig sedan på egendomen Hällan på Strömnäs, vilket utvecklades till ett blommornas paradis.

Med undantag för en kortare tid som telegrafdirektör i Norrköping var Ringius Piteå trogen. Han avgick med pension 1891 och dog i augusti 1902 på sin egendom Hällan.

Sedan unga år var Lars-Adam Ringius intresserad av trädgårdsodling.

När han kom till Piteå ville han snabbt utröna huruvida nytto- och prydnadsväxter kunde vara härdiga och trivas i Norrbottens klimat. Han gjorde omfattande odlingsförsök med ettåriga växter på Hällan och väckte ortsbornas intresse. Ringius får väl sägas vara pionjären som öppnade upp för trädgårds- och fruktodling, framför allt bland Piteborna.

Initiativtagare till Stadsparken

Lars Adam Ringus bidrog flitigt med att offentliggöra rön och erfarenheter från sina mångskiftande odlingsförsök, framför allt i Tidning för trädgårdsodlare, där han för övrigt år 1884 även var redaktör.

Ringius började skriva redan 1862. Han skrev även uppsatser i andra tidskrifter. För sin framstående verksamhet som hortikultör valdes Ringius in i lantbruksakademien som ledamot.

Stadsparken i Piteå anlades 1859 på initiativ av Ringius, och blev också något av hans skötebarn.

1862 finns en rapport till tidningen Norrbottens-Posten om bland annat äpplen och åkerbär.

På världsutställningen i Paris 1878 hade Ringus ställt ut en samling av Piteortens trädgårdsdprodukter och som för att se färska ut hade lagts in i glycerin.

Skördade äpplen

1880 meddelade Ringius att han lyckats driva fram ett äppelträd som för första gången bar frukt. Det gällde ett Säfstaholms äppelträd, som drivits upp i kruka och sedan satts ut.

I en notis 1886 berättas bland annat att på Hällan den 4 och 8 maj på kalljord såtts flera köksväxter och att på friland spenaten redan kommit upp med tumslånga blad. Samma år noteras att mogna körsbär under sommaren skördats.

Hösten 1888 skördar i Ringius i sin trädgård körsbär av arterna "tidig engelsk morell", "osthimer", "majkörs" och "klarbär" Sötrönn har klarat övervintringen trots att minus-temperatur på 47 grader uppmättes vintern 1887-1888.

Odlingsintresserad son

Remontantrosens odling i kalljord är föremål för en uppsats år 1889 av bankdirektör Gustav Ringius, Piteå, lika trädgårdsintresserad som fadern Lars Adam och även han bosatt på Hällan.

Gustav Ringius övertog egendomen 1903 med tillhörande kreatursbesättning för 14 000 kronor. Han dog 1935. Själva övervintringen har sina problem skriver Ringius, men gläder sig åt en rik blomning från mitten av juli till sista höstdag av denna blommornas drottning.

1891 uttogs på egendomen Hällan 3 465 korn från samma frö från kanten av ett rågfält. I Dagens nyheter hade tidigare omtalats 880 korn på ett strå från Skåne.

Från sina försök berättar Lars Adam Ringius 1892 bland annat om den täcka busken tibast, och som visat sig härdigare än man tror.

Han berättar vidare om krukväxten Azalea molli, som sedan 1887 växer utan all täckning på fritt land och om dvärgpraktspirea vilken Ringius visat sig härdigare än antagits. Den hade i två år trivts på fritt land fullkomligt utan täckning i något skyddat läge.

1893 berättar Ringius om tigerliljan, en ovanligt lilja och som enligt honom hörde till sällsyntheterna. Den blommade med 67 utslagna blommor.

I Tidning för trädgårdsodlare meddelar L A Ringius i augusti 1893 att han utfört prov mellan sibiriska och europeiska lärkträd.

1894 rapporteras i september om fullt mogna astrakanäpplen på Hällan, något som aldrig tidigare inträffat i Norrbotten. Påföljande år bar ett av träden 40 äpplen.

När hushållningssällskapet 1897 höll sitt årsmöte förevisades tre äpplen från ett kanadensiskt försöksträd från Hällan.Trädet bar den sommaren för första gången frukt och man skördade 16 äpplen.

Tog emot besök

Till fromma för trädgårdsodlingen i Norrbotten öppnade han också upp sin trädgårdsanläggning för studiebesök av olika slag, dit intresserade kom för att glädja sig åt den tjusande sommarprakt som där visades upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om