.
1 531 personer i Sverige tog sitt liv under 2014, det är något färre än året innan, visar statistik från Socialstyrelsen. Fortfarande är det ungefär sex gånger fler som tar självmord än som dör i trafiken.
Det genomförs också cirka 16 000 självmordsförsök årligen och ungefär 160 000 människor bär på självmordstankar.
I torsdags uppmärksammades dagen med det svåra namnet "suicidpreventiva dagen" (World suicide prevention day) världen över. På flera orter i landet tändes 1 531 ljus. Ett för varje individ som tog sitt liv förra året.
.
Suicide zero är en ideell organisation som arbetar för att radikalt minska självmorden. På sin hemsida skriver de: "Självmord är förvånande osynligt i mediebevakningen. En viktig orsak är de pressetiska reglerna som gör att många journalister inte rapporterar om självmord både av integritetsskäl och av rädsla för att ”inspirera” till fler självmord. Kunskapen om hur stort problemet är brister likväl som kunskapen om att självmord kan förebyggas."
De skriver vidare att den undermåliga rapporteringen har bidragit till att befästa tabun kring självmord.
.
Världshälsoorganisationen, WHO, har skapat riktlinjer för hur medier bör rapportera om självmord. En sak de pekar på är att istället för att skapa identifikation med den som tagit sitt liv kan man fokusera på dem som blir kvar. "När efterlevande sätter ord på det de varit med om är det omöjligt att inte bli berörd", skriver de på hemsidan.
.
Det spelar också roll hur vi uttrycker oss. Istället för att säga eller skriva att någon "lyckas" ta sitt liv eller att någon "väljer" att ta sitt liv så kan man säga/skriva att någon kort och gott tar sitt liv. Utan värdeladdade "lyckas" eller "väljer". Suicidbenägna flyr snarare från smärta än väljer att avsluta livet.