Riktar kritik mot kommunen

”Istället för att hitta lösningar för människor med särskilda behov, så letar kommunen juridiskt stöd för att slippa” anser Ulf Zethraeus, vd för Alter assistans, som försökt hjälpa Camilla Öhlund i kontakterna med myndigheter och i den juridiska processen.

Ulf Zethraeus, Alter assistans, är starkt kritisk till samhällets allt hårdare inställning mot människor som behöver stöd och hjälp i vardagen.

Ulf Zethraeus, Alter assistans, är starkt kritisk till samhällets allt hårdare inställning mot människor som behöver stöd och hjälp i vardagen.

Foto: Torbjörn Carlsson

Piteå2018-11-25 19:15

– Vi överklagade till Högsta förvaltningsdomstolen, men fick inget prövningstillstånd. Vi skulle kunna komma in med en helt ny ansökan till kommunen, men det är inte troligt att vi skulle få gehör.

Piteå kommun skiljer sig inte nämnvärt från andra kommuner. När Försäkringskassan, med stöd av domstolsbeslut, började dra in personlig assistans för människor i Sverige, så vältrades ansvaret över på kommunerna. Men utan att staten tog det ekonomiska ansvaret.

–  Följden har blivit att kommunerna också letar lagligt stöd för att slippa kostnaderna. LSS är en rättighetslag som syftar till att människor med behov av assistans i vardagen ska få möjlighet att leva som andra. Idag är den lagen urholkad av politikerna. Den här urholkningen tog riktigt fart under den senaste rödgröna regeringen. I grunden handlar det om slippa kostnader för de här svaga grupperna, säger Ulf Zethraeus.

Han tycker att de domar som avkunnas i förvaltnings- och kammarrätter inte längre utgår från individens behov, utan mer är att likna med politiska beställningsdomar.

– Vilka signaler skickar det här från samhällets sida och vilken värdegrund är det som ligger till grund för den här hårdheten och bristen på inlevelse, frågar sig Zethraeus.

Genom sitt bolag Alter assistans kan kanske Ulf Zethraeus anklagas för att tala i egen sak, men i ett större perspektiv talar han för alla de som drabbats av den nya hårda linjen. Och värre kan det bli.

– Den LSS-utredning som är på gång har delvis läckt och förslaget är en katastrof om det blir verklighet. Det kommer i så fall att bli ännu sämre och svårare att få stöd.

När det gäller Camilla Öhlund så hade Ulf Zethraeus visst hopp om att Piteå kommun skulle visa större förståelse. Försäkringskassan hade trots allt konstaterat att Camilla hade ett grundläggande behov på 5,5 timmar. Det kunde ha varit 17 timmar om bedömningen blivit att hon behövde ”påtaglig hjälp med den personliga hygienen”.

– Vi trodde att kommunen i vart fall skulle bygga upp en hjälpinsats utifrån 5,5 timmar. Camilla tillstånd har blivit sämre, inte minst är hennes många fall oroväckande. Men kommunen nöjer sig med några få hemtjänsttimmar.  Det är väldigt märkligt att LSS numera inte vill se individens behov, utan bara tittar på kostnaderna, säger Ulf Zethraeus.

Fakta om LSS

LSS står för lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Lagen ska garantera att de som omfattas har goda levnadsvillkor.

För att få personlig assistans måste personen tillhöra en av tre olika kategorier (personkretsar).

Personen måste ha behov av hjälp i mer än 20 timmar i veckan med fem fastställda behov; personlig hygien, intagande av måltider, av- och påklädnad, kommunikation med andra eller annan hjälp som förutsätter ingående kunskaper om personen.

2017 kostade den statliga assistansersättningen 27,9 miljarder kronor.

Sedan 1994 då LSS infördes har rättspraxis ändrats genom domar i Högsta förvaltningsdomstolen.

Om en persons behov understiger 20 timmar i veckan är det kommunen som är ansvarig för stödinsatserna.

KÄLLA: Försäkringskassan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!