Riksdagsledamöter lärde sig mer om talldiesel

27 riksdagsledamöter besökte på tisdagen Sunpine – och blev rejält imponerade. "Ett perfekt exempel på hur vi kan förädla vårt skogsbruk", tyckte Kristina Yngwe (C), ordförande för miljö- och jordbruksutskottet.

Sunpines vd Magnus Edin (närmast kameran) lyfte fram talldieseln som en win-win-produkt för både klimatet och skogen.

Sunpines vd Magnus Edin (närmast kameran) lyfte fram talldieseln som en win-win-produkt för både klimatet och skogen.

Foto: SUNPINE

PITEÅ2019-08-27 16:45

Enligt Yngwe var det riksdagens miljö- och jordbruksutskott som själva bjudit in sig till Sunpine för att få lära sig mer om talldiesel. På tisdagen var det dags att verkställa i fabriken på Haraholmen, där politikerna gjorde en gedigen rundvandring på fabriksområdet. De fick också en föreläsning om Sunpines historia, det hållbarhetsarbete som fabriken bedriver och klimatnyttan.

Sunpines vd Magnus Edin framhöll inte minst det senare, och lyfte även miljönyttan med att använda talldiesel jämfört med palmolja, som har många tunga förespråkare globalt sett.

– Alla vet att den framställningen skövlar jordbruksmark och är problematisk. För oss är det absolut viktigaste att ni beslutfattare förstår att den dag palmolja får grönt ljus så får vi lägga ner, sa han enligt ett pressmeddelande.

Edin tryckte vidare på att talldieselproduktionen är en win-win i många avseenden.

– I Sverige har vi ett hållbart skogsbruk, för varje träd som fälls så planteras det minst två nya. Sunpines råvara är en restprodukt från sulfatmassabruken. Det behöver alltså inte fällas ett enda extra träd för att vi ska kunna producera vår talldiesel, sa han.

Som PT tidigare har berättat pågår just nu bygget av en ny fabrik som ska öka produktionsvolymen med 50 procent.

– Men det behöver inte ens avverkas mer skog för att vi ska klara av den volymökningen, sa Magnus Edin, som passade på att efterlysa ett mer gynnsamt regelverk av politikerna för satsningar av Sunpines typ.

Kristina Yngwe tyckte besöket var mycket givande.

– Vi har fått en bra bild av hela processen, hur det hela sitter ihop från skogsbruket till produkt. Och hur man i alla steg kan tänka på att jobba med kretslopp och hållbarhet, konstaterade hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!