Riksdagsmannen vill dra åt snaran om vindkraftsfusket

Bolagsplundringar, polisrazzior och entreprenörsuppror har den senaste tiden präglat arbetsplatsen på Önusberget i Markbygden. Nu reagerar riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli (S) på situationen. "Det finns något ruttet i Markbygden", säger han.

PT:s granskning har visat hur fusk och kriminalitet präglat arbetsplatsen på Önusberget i Markbygden. Nu reagerar riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli (S) på det som framkommit. "Det finns något ruttet i Markbygden", säger han. (Arkivbild)

PT:s granskning har visat hur fusk och kriminalitet präglat arbetsplatsen på Önusberget i Markbygden. Nu reagerar riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli (S) på det som framkommit. "Det finns något ruttet i Markbygden", säger han. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå2022-08-27 17:52

PT:s granskning visar hur kriminalitet och fusk har präglat arbetsplatsen på Önusberget i Markbygden. Riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli (S) ser allvarligt på det inträffade.

– Det är grava uppgifter som framkommit och utifrån det jag läst i er tidning finns något ruttet i Markbygden som jag utgår att ansvariga företag tar ansvar för och som myndigheterna noga följer, säger han.

Fredrik Lundh Sammeli är riksdagsledamot för Socialdemokraterna, ordförande i riksdagens justitieutskott och företrädare för Socialdemokraterna i Norrbotten. Den 1 juli presenterade han ett nytt åtgärdsprogram för arbetslivskriminalitet tillsammans med Claes Danell, LO:s facklige ledare i Norrbotten. Där varnade man för att de stora industrisatsningarna i Norrbotten riskerar att locka fuskande företag och kriminella till Norrbotten, något som Fredrik Lundh Sammeli återkommer till apropå situationen i Markbygden.

– När man ser de enorma exploateringarna kring Northvolt och Markbygden är det viktigt att säkerställa att fusk och brottslighet bekämpas med kraft. Vi ska inte ha skumraskföretag på svensk arbetsmarknad. Er rapportering blir en påminnelse om varför det är viktigt att säkerställa att arbetslivskriminalitet inte följer med de stora etableringarna. Det är viktigt att polis och myndigheter ser över det som framkommit.

Vad kan ni som politiker göra i denna situation?

– Vi ska kompromisslöst bekämpa all form av arbetslivskriminalitet. Jag tror att samhället har fått upp ögonen för de problem som finns inom entreprenörsbranschen. Vi tar viktiga steg för att dra åt snaran och visar att detta inte är okej. Vi kommer också att behöva vidta fler åtgärder om det som vi gjort inte ger nog tydlig effekt, säger han.

Fredrik Lundh Sammeli ser problem med de långa entreprenörskedjor som stora byggen dras med och framhåller vikten av att huvudentreprenören tar ansvar.

– Det finns en huvudentreprenör och det bolaget måste ta ansvar för helheten, även när man lägger ut arbetet på entreprenörskedjor. Företag ska inte gå i konkurs för att man inte får betalt.

Ägaren Luxcara frånsäger sig ansvar och säger att sena betalningar är branschstandard. Tycker du det är att ta ansvar?

– Nej. Att ta ansvar handlar om att följa lagar och regler, men det handlar också om att vara en förebild. Den granskning ni gjort visar att mer finns att göra på den punkten. Om branschstandard leder till konkurser och likviditetsproblem måste den förändras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!