Statsbidraget Likvärdig skola debatterades länge i barn- och utbildningsnämnden i onsdags. Bland annat ställde sig Håkan Johansson (M) frågande till att Piteå som har få invandrare sett till sin storlek ska få ta del av 18,7 miljoner kronor.
"Det är kanske inte helt solidariskt med de kommuner som har väldiga problem."
Riksdagsledamoten Linus Sköld (S) tillbakavisar uppgifterna.
– Det här statsbidraget ska stärka skolan i hela Sverige och att resurser i större utsträckning ska fördelas där de behövs som mest. Det som avgör är bakgrundsfaktorer i elevgrupperna sammansättning. Låg utbildningsnivå eller stor andel nyanlända finns ju inte bara i storstäderna. Dessutom kan alla skolhuvudmän söka bidraget.
Statsbidraget höjdes till 4,9 miljarder 2020. Nästa år kommer det uppgå till 6,2 miljarder.
– Det är vårt absolut största statsbidrag och jag skulle säga att det är mycket uppskattat. Kommunsverige har under lång tid höjt rösten om att vi behöver större och mer generella statsbidrag.
Piteå har byggt upp en stor organisation runt det här bidraget. Finns det risk att det försvinner vid ett nytt val?
– Det skulle ju kunna hända, även om det inte finns något som nu antyder att Moderaterna skulle vilja ta bort det. Statsbudgetar är ettåriga och man kan alltid ha en diskussion om hur mycket man ska bygga på pengar utifrån, men skattepengar fluktuerar också från ett år till ett annat i kommunen.