Bland annat skriver de att "istället för att vara ett undantag börjar uttag av övertid hos medarbetare nästan vara ett normaliserat sätt för verksamheterna att kunna verkställa sitt uppdrag." De varnar för konsekvenserna som den bristande tillgången på personal kan få för ekonomin, medarbetarna och för patientsäkerheten.
Förra året stod övertiden för 5,4 procent av de totala personalkostnaderna. Antalet timmar (drygt 360 000) motsvarar cirka 200 årsarbetare. Landstinget har även dragit ihop en skuld på 339 000 timmar till läkare och sjuksköterskor som inte tagit ut kompensationsledigt för sin övertid. Av de sex kontrollmål som satts upp sågas landstingsstyrelsen på nästan alla punkter.
– Det är en fråga som jag är övertygad om att vi kommer att titta närmare på. Det är ett generellt problem att vi inte har tillräckligt med personal. Det är inte en önskvärd situation men vi har många ställen som måste fungera 24 timmar om dygnet. Vi köper in kompetens från bemanningsföretag men de har uppenbarligen inte fler anställda där heller, säger Maria Stenberg (S), ordförande i landstingsstyrelsen.
Inte tillräckligt
Vidare kritiseras också landstingsstyrelsens ekonomiska styrning och kontroll. PWC bedömer att styrelsen inte har en tillräcklig kontroll över besparingsarbetet. Styrelsen har identifierat ett antal områden där man kan spara, men revisorerna bedömer att de planerade sparåtgärderna inte kommer att leda till en ekonomi i balans 2015.
– Nu har jag bara sett rapporten lite överskådligt, men det är ingen större hemlighet att det är så läget ser ut. Det är något vi kommer att bearbeta tillsammans med tjänstemännen och vi följer upp det ekonomiska resultatet i landstingsledningsgruppen. Det är klart att jag förväntar mig att man ska hålla sina ekonomiska åtaganden, säger Maria Stenberg.