Fram till den 14 december är det möjligt att lämna in synpunkter och redan har flera tagit chansen att tycka till.
– Det är både positiva och negativa. Vi hoppas på många fler synpunkter och utifrån det kan det bli förändringar. I slutänden är det politikerna som beslutar om den nya vindbruksplanen, säger projektledaren Mikael Ferm.
En del kritiska röster tror att den nya vindbruksplanen innebär att mer ytor ska anses vara lämpliga för vindkraft, men så är inte fallet.
– Det har inte tillkommit några nya områden jämfört med 2014. Däremot har vi klassat om vissa delar som olämpliga. Vi föreslår också att sänka tillåten höjd på vindkraftverken från 200 till 150 meter öster om den så kallade skogsbygdslinjen, säger Ferm.
Ett exempel är Blåsmark där det enligt den gamla vindbruksplanen anses möjligt att bygga 200 meter på höjden. I det nya förslaget är det max 150 meter.
Det föreslås också ökad hänsyn inte bara till permanenta bostäder utan även till exempelvis deltidsboende/fritidsboende. Det gäller exempelvis del av området Bräntberget–Granträskmark.
– Vi har ju sett att i vissa områden så fick de tidigare reglerna onödiga konsekvenser för den enskilde.
Samtidigt går utvecklingen i branschen mot allt högre vindkraftverk och i den västra delen av Piteå, företrädesvis i direkt anslutning till Markbygdens vindkraftspark, blir det möjligt att bygga högre verk. Det gäller också områden som redan har regeringens tillstånd, exempelvis Råliden på gränsen till Västerbotten och del av Storblåliden.
På senare år har även intresset för vindkraftparker till havs ökat. Två utpekade områden utanför Piteå skärgård finns kvar som möjliga utredningsområden.
– Jag vet inte om eller när det kan bli aktuellt, men jag tror att kommunens hållning är restriktiv, säger Mikael Ferm.
Den reviderade planen är tänkt att användas under de närmaste åren i väntan på resultaten från pågående nationella utredningar. En utredning handlar om möjligheten till behovsstyrd hindersmarkering (blinkande ljus). En annan om att länsstyrelserna ska genomföra regionala planeringsunderlag för långsiktigt hållbar vindkraft.
En tredje om huruvida det kommunala vetot mot vindkraft ska tas bort.
– Vi tror inte att vetot tas bort, men däremot att det blir en mer rättssäker och förutsägbar prövning.