Restaurangerna permitterar och satsar på take away

Köket pizza och vin stänger, medan Centrum krog drar ner på öppettiderna. "När de nya restriktionerna kom försvann 90 procent av alla bokningar. Det är inget roligt läge", säger krögaren Johan Eriksson.

Köket pizza och vin på Pensionatet stänger restaurangen för gäster och satsar på take away två dagar i veckan. "Vi måste göra ganska drastiska saker", säger Lisa Hellmér. (Arkivbild)

Köket pizza och vin på Pensionatet stänger restaurangen för gäster och satsar på take away två dagar i veckan. "Vi måste göra ganska drastiska saker", säger Lisa Hellmér. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Piteå2020-11-13 19:30

Köket pizza och vin på Pensionatet stänger och permitterar personal.

– För att få ihop ekvationen behöver vi göra ganska drastiska saker. Därför stänger vi restaurangen för matgäster en tid, men håller öppet för take away fredagar och lördagar, säger delägaren Lisa Hellmér. 

Butiken på gården kommer fortfarande att hålla öppet.

– Vi tänker göra mysigt på innergården för att folk ska kunna få lite härlig julkänsla, säger Lisa Hellmér, som också står bakom Local hero.

– Vi får en hel del frågor och vill stå för hopp och framtidsanda. Vi har inte alla svar, men vi är kaospiloter och kommer att hitta lösningar.

Hon uppmanar Piteåborna att vara fräcka.

– Fråga efter en privat timme i butiken. Eller kanske kan man ringa varandra via Facetime och sedan få grejerna hemkörda.

Lisa Hellmér vill väcka frågan om att handla coronasäkert – och lokalt.

– Om alla näthandlar och sedan ska trängas i matbutiken för att hämta sina paket kanske det inte heller blir så säkert. Vi får anstränga oss för att hitta olika lösningar.

undefined
Centrum krog drar ner på öppettiderna och permitterar personal. "Det finns inga andra utvägar, men vi känner oss i grunden positiva", säger delägaren Johan Eriksson. (Arkivbild)

Även Centrum krog drar ner på öppettiderna och permitterar.

– Det finns inga andra utvägar, men vi känner oss i grunden positiva. Man får bryta ihop och komma igen, säger delägaren Johan Eriksson.

Liksom andra restauranger satsar de på take away för både luncher och middagar.

– Vi är inställda på att överleva och siktar redan på sommaren.

Restaurangen kommer att ha öppet några dagar i veckan för lunch och middag.

– Vi satsar också på olika kit med roliga grejer inför jul. När kunderna inte kan komma hit på samma sätt, får vi flytta restaurangen hem till kunderna.

undefined
Restaurang Tage håller öppet och avvaktar med permitteringar. (Arkivbild)

Per Johansson, restaurangchef på Restaurang Tage, bekräftar att det är tufft läge även för dem.

– Men vi håller öppet som vanligt och följer restriktionerna.

Om regeringens förslag att förbjuda försäljning av alkohol efter klockan 22 på alla serveringar i landet går igenom kommer det att slå hårt.

– Då kommer vi att behöva genomföra en rad åtgärder, säger Per Johansson.

I nuläget finns inga planer på att stänga ner eller permittera personal.

– Tiden får utvisa vad som händer, men från att ha varit fullbokade till mitten av december har vi nu dagar då det gapar tomt även om vi fortfarande har gäster.

Även restaurang Tage utökar sin take away-meny.

– Målsättningen är klara oss igenom och komma ut hela på andra sidan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!