Det märks ett tydlig trend – restauranger är allt mer intresserade av svenska råvaror.
En majoritet, 78 procent, av de tillfrågade livsmedelsproducenterna upplever att allt fler svenska kockar och restauranger vill ha svenskt. Över hälften, 55 procent, svarar att intresset har ökat stadigt de senaste åren.
24 procent anser att intresset till och med har ökat mycket för svenska råvaror. Åtta procent tycker sig inte märka någon skillnad och en procent anser att intresset minskat.
Unik djurhållning
– Det är väldigt roligt att allt fler kockar och restauranger efterfrågar svenska råvaror och produkter. Bra råvaror är något som den svenska bonden har en lång tradition av att producera och vi bönder är stolta över det unika sätt vi tar hand om våra djur, säger Helena Jonsson, förbundsordförande LRF.
– Många kockar men också restauranggäster har blivit allt mer intresserade av att veta varifrån råvarorna kommer. LRF vill förstås att den här trenden ska fortsätta, säger hon.
LRFs undersökning genomfördes mellan den 18 september och den 5 oktober i år.