Restauranger nobbar rikskuponger

Rikskuponger är på väg ut i pappersform. Rikskortet är på väg in. Men inte alla restaurangägare gör vågen - för i systemet ligger dolda avgifter inbakade.

Rikskuponger är inte brukbara överallt i Piteå. Vissa restauranger nobbar kupongerna som betalningsmedel på grund av dolda avgifter.

Rikskuponger är inte brukbara överallt i Piteå. Vissa restauranger nobbar kupongerna som betalningsmedel på grund av dolda avgifter.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2013-02-15 06:00

Rikskuponger är ett sätt att tjäna matnyttiga pengar för anställda i företag.

"Snälla" arbetsgivare tillhandahåller kupongerna som en subvention och/eller löneförmån - och den anställde äter lite billigare var gång restaurangbesök står på agendan.

Dock har allt fler matställen, exempelvis i Piteå, börjat neka att ta emot traditionella rikskuponger.

Dolda avgifter
Nekandet beror oftast på de avgifter som restaurangen får stå för, nämligen 2,02 procent av det kunden betalar, vilket tillfaller huvudmannen Ticket Rikskuponger.

Restaurangerna tvingas även betala en årlig medlemsavgift på 625 kronor, men än värre är kanske den administrativa hanteringen av alla små kuponglika papperslappar.

Därför "nej tack" från flera matställen.

Rikskortet
För att undgå hanteringen av papperskuponger kommer upplägget med betalkort - rikskortet - på allt starkare front.

Rikskortet utgör i grunden samma modell där arbetsgivaren fyller på kortet med ett motsvarande belopp.

Men även där finns en avgift på 2,02 procent inbakad - som hos vissa näringsidkare skapat skepsis, om än med risk för att gå miste om matglada kupong- och kortstinna gäster.

FAKTA Så mycket tjänar du

I bästa fall, mwed skattemyndighetens tolkning, kan ett häfte rikskuponger/rikskort fyllas på med 1 760 kronor per månad.

Arbetsgivaren äger rätt att bjuda på 50 procent, som mest 880 kr.

För den subventionerade delen måste mottagaren skatta, och förtjänsten blir då i slutändan omkring 615 kr per månad efter skatt.

Källa: TICKET RIKSKUPONGER

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om