Restaurang Tage gästar skolköket för att inspirera eleverna

Restaurang Tage har inlett ett samarbete med Strömbackaskolans restaurang- och livsmedelsprogram. Syftet är att stötta och hjälpa eleverna att utvecklas.
– Det är jätteroligt, det är jättetrevligt att de kommer hit. Man lär sig väldigt mycket, säger eleven Eric Ölund.

Maya Samuelsson och Eric Ölund tycker att det är roligt att Tages har gästat deras utbildning. "Det här är höjdpunkten på dagen", säger Eric Ölund.

Maya Samuelsson och Eric Ölund tycker att det är roligt att Tages har gästat deras utbildning. "Det här är höjdpunkten på dagen", säger Eric Ölund.

Foto: Jennifer Sjödin

Piteå2025-02-26 11:12

PT besökte skolköket i Herrgården när restaurang Tage gjorde ett gästspel för årskurs 1. Tidigare har de varit på plats tillsammans med årskurs 3.

Idén till samarbetet kommer från Rodrigo Nilsson, kökschef på Tage.

– Det är på tiden att vi får vara med och stötta eleverna. Kan vi väcka intresse för denna kreativa bransch hos några ungdomar är vi mer än nöjda. Vi ser det som en fantastisk möjlighet att kunna vara med och ge dem möjlighet att utvecklas i en verkligare arbetsmiljö, säger han och fortsätter:

– Vi behöver föryngring och mer kompetens till branschen överlag och det här är ett sätt att försöka komma dit. Det viktigaste för oss är att dela med oss av vår erfarenhet.

undefined
Nu har Tages varit på plats två gånger i skolköket. "Det känns roligt och viktigt att få vara med att bidra till att forma framtidens talanger inom restaurangbranschen. Belöningen är när man efteråt får till sig att eleverna var jättenöjda. Vi ser fram emot att få lära av varandra då vi gör det här för elevernas skull", säger Rodrigo Nilsson, kökschef på Tages.

Vid stekbordet stod Emil Loke Sundström. Han tycker att det är kul med konceptet.

– Det är roligt att få ta del av vad de kan lära oss, säger han.

När han valde gymnasieutbildningen gjorde han det för att bli bättre på att laga mat.

undefined
"Det känns jättekul, det är roligt att få ta del av vad de kan lära oss", säger Emil Loke Sundström i årskurs 1.
undefined
När PT var på plats stod Emil Loke Sundström vid stekbordet och stekte kyckling. Vad tycker du om dagen? "Jag tycker att det har gått bra hittills", säger han.
undefined
Celine Öberg tycker att det är väldigt kul att laga mat. Hon hade en bra dag i köket. "Det känns väldigt kul att få veta mer om hur det är i de större restaurangerna och inte bara i skolan", säger hon.

– Men nu efter den tiden jag har gått känner jag att jag verkligen vill jobba med det här, det är väldigt roligt, säger han.

Även Maya Samuelsson tycker det är roligt att de får besök i skolköket.

– Det känns väldigt spännande. Jag såg fram emot det i morse, säger hon.

undefined
Varför valde du den här utbildningen? "Jag har alltid tyckt om att baka och laga mat och jag har alltid hjälpt till när vi gör middag hemma. Jag är lite less på att plugga så jag kände att det är kul och man ska ju alltid laga mat. Det känns som en rolig färdighet att ha", säger Maya Samuelsson, i årskurs 1.
undefined
Eric Ölund bestämde sig att söka utbildningen efter en inspirationskväll. "Det var kärlek vid första ögonblicket", säger han som i framtiden drömmer om att starta eget.
undefined
Elin Nordsvan i full färd att göra churros. "Det går bra. Det är väldigt klurigt, man måste vara noggrann så det inte blir ojämnt", säger hon.

Tanken är att köra två tillfällen under hösten och två under våren. Samarbetet ska senare utvärderas för att sätta formerna hur det ska se ut framöver.

– Förhoppningen är att det ska leva kvar under många år, att det är ett konstant samarbete mellan utbildningen och Tages. Det är ett viktigt samarbete, oavsett om det är vi eller någon av de andra restaurangerna, säger Zandra Klasson, marknadsansvarig på Skoogskoncernen.

undefined
Rodrigo Nilsson, kökschef, och Zandra Klasson, marknadsansvarig, tycker att samarbetet mellan restaurangen och skolan är viktigt och förhoppningen är att det ska vara återkommande. Tages kommer sedan att ta emot praktikanter från utbildningen. "Vi har skapat en grund redan innan de kommer till oss, vi vet vilka de är och de vet vilka vi är, det gör jättemycket", säger Rodrigo Nilsson.

En del i det här från Tages sida är också att instifta ett branschstipendium som delas ut till en av programmets avgångselever.

Läraren Camilla Nilsson ser många fördelar med samarbetet.

– Det är otroligt värdefullt för oss, för branschen behöver oss och vi behöver branschen. De dundrar in här med sina kockar och inspirerar eleverna, det är fantastiskt, säger hon.

undefined
"Vi kör mycket basic i ettan och här blir det lite nya tekniker och andra sätt att tänka. Det är alltid roligt såklart", säger Camilla Nilsson, lärare vid restaurang- och livsmedelsprogrammet på Strömbackaskolan.

Efter ett år med nollintag startade en ny klass i höstas. Nu har sista ansökningsdagen för nästa läsår passerat och även om det är lite tidigt att prata om söktryck ännu är Camilla Nilsson hoppfull.

– Vi har sökande så vi har goda förhoppningar att vi ska få ihop en klass. Det känns jätteroligt för branschen skriker efter utbildade, säger hon.

undefined
Eleven Maya Samuelsson friterar små potatisknyten till dagens meny. Hon tycker att det är roligt med besök i skolköket. "Det känns väldigt spännande", säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!