– Vi tänkte hur vi skulle fira det här och tyckte det var roligt att handla av lokala producenter med huvudråvaror från Piteå, säger Camilla Nilsson, lärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Strömbackaskolan.
Tillsammans med sex aktörer blev firandet möjligt, och med bland annat innanlår från älg från Blåsmark och ekologiska potatisar från Pålberget och Böle, fördelat på en lunchsittning och en middagssittning. Det är elever från årskurs ett och två som har fått ta ansvar för varsin sittning med den specialkomponerade menyn.
– Vi har fått svamp plockad av en man från Piteå som har kunnat förse oss med torkad Karljohanssvamp, säger Ann-Sofie Lundquist som också undervisar.
I färgerna gult, grönt och rosa var matsalen dekorerad som på grund av pandemin hade kraftigt reducerade platser.
– Vi har fullt hus och vi har fått ta emot 66 gäster fördelat på två sittningar, säger Camilla Nilsson.
Matilda Danielsson, studerar första året på Restaurang- och livsmedelsprogrammet, hade fått i uppgift att servera middagsgästerna.
– Det roligaste är att träffa människorna och det är roligt att vara del av en större servering, säger hon.
Dagen till ära hade man även hunnit klart med uteserveringen och i en strålande vårsol kunde restaurangens gäster serveras en lokalt vildfångad lax till varmrätt.
– Jag gillar att laga allt typ av fisk, säger Ymer Vingälv som tillagade laxen.