Resor, språk och möten viktiga för Sandra

Tre språkresor avklarade, en största fjärde planerad den nittonde september. För nittonåriga Sandra Fors Magnström handlar det framför allt om att träffa människor och få nya perspektiv.

”En bild från då vi tältade i Outback, vi hade precis badat i ett vattenhål (som vi sedan fick veta att det bodde en ”mycket snäll sötvattenkrockodil” i efteråt), och skulle precis samlas uppe vid lägret för en bbq”, berättar Sandra.

”En bild från då vi tältade i Outback, vi hade precis badat i ett vattenhål (som vi sedan fick veta att det bodde en ”mycket snäll sötvattenkrockodil” i efteråt), och skulle precis samlas uppe vid lägret för en bbq”, berättar Sandra.

Foto: Privat

Piteå2015-08-06 23:00

PITEÅ

– Det handlar inte bara om språket, det är nog framför allt ett kulturellt utbyte, menar Sandra Fors Magnström. I högstadiet var hon i Frankrike en vecka, när hon gått ut nian åkte hon till Australien i en månad och har sedan dess återvänt till Frankrike i tre veckor – man skulle kunna säga att hennes utlåtande är kvalificerat.

Till Australien åkte hon med språkutbildningsföretaget EF. Tillsammans med resten av deltagarna, svenska samt australienska ledare deltog hon i en språkkurs men också olika aktiviteter som anordnades.

– Det var en väldigt trygg miljö. Visst hade vi fritid, men det var ganska uppstyrt. När jag åkte till Frankrike i tre veckor var det också med EF men då var jag inskriven i en skola och tog hand om det mesta själv. Man fick till exempel ta sig dit och hem på egen hand, berättar Sandra.

Tacksamt inlärningssätt

På alla resor har hon bott i värdfamiljer, och anser själv att hon haft väldigt tur med vart hon hamnat.

– Jag har haft det jättebra. De har alla varit så hjälpsamma, tagit med en på små roadtrips om kvällarna och så. I Australien delade jag rum med en tjej från Finland – vill man bo själv kan man behöva betala lite mer men det fungerade jättebra.

Att språk och resor intresserar henne märks inte minst på hennes utbildningsval. I vår tog hon studenten från ”Samhällsprogrammet internationell inriktning” (SPIN) i Luleå, och i februari besökte hon och hennes klass Indien i en månad.

– Att resa är ett väldigt tacksamt sätt att lära sig. Man lär sig så mycket utan att tänka på det, och det blev jättetydligt i Indien. Där satt jag och pratade feminism med en indisk kvinna, till exempel, och man får helt nya perspektiv.

Platt att stanna hemma

Den nittonde september åker Sandra till Washington DC i tre månader, för att läsa kursen ”TOEFL preparation” på skolan EC Washington.

– Jag skulle egentligen kunna plugga här i Sverige, men det känns väldigt platt att göra det när jag kan åka till USA och få ta del av så mycket mer.

Förutom det nyttiga i att allmänt kunna bra engelska, är det extra viktigt för Sandra i och med hennes framtida yrkesplaner. Hon vill bli militärtolk med ryska som huvudspråk.

– Jag vill vara så säker som möjligt på att jag kommer in på utbildningen i Uppsala, jag vill kunna behärska engelskan ännu bättre innan dess.

Byta erfarenheter

Men den största anledningen till resandet är ändå mötena. Sin bästa vän träffade hon i Australien, vill hon hälsa på bekanta kan hon göra det i allt från Tokyo till Milano och det allra roligaste är att utbyta erfarenheter.

– Min mamma läste från en bok, att den största biologiska mångfalden finns där två hav möts, allra störst vid Indiska Oceanen och Stilla Havet, och att det är samma i världen. När två människor som tidigare inte hade något med varandra att göra, sätter sig ner och pratar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om