Resecentrum kan länkas ihop med Coop

Om tågen en dag rullar genom centrala Piteå så kanske resecentrumet länkas ihop med Coop. Ett av flera förslag när planprocessen för Sörfjärden snart inleds.

Brith Fäldt (V), berättar att planprocessen för Sörfjärden snart inleds. Det är många delar som måste lösas innan tågen kan rulla genom stan. (Arkivbild)

Brith Fäldt (V), berättar att planprocessen för Sörfjärden snart inleds. Det är många delar som måste lösas innan tågen kan rulla genom stan. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustavsson

Piteå2022-02-04 21:30

– Coop är en tanke, men ett resecentrum kan lika gärna hamna närmare Strömsborg eller någonstans i närheten av räddningstjänstens lokaler, säger Brith Fäldt.

Har kommunen pratat med Coop?

– Nej, inte vad jag känner till. Placeringen av ett resecentrum är bara en liten del av det omfattande planprogram som krävs och det arbetet är inte ens inlett. 

Den 19 januari beslöt en enig samhällsbyggnadsnämnd att ge förvaltningen i uppdrag att till nämndens sammanträde den 23 februari ta fram ett förslag om att äska medel från kommunstyrelsen för arbetet med planprogram för Sörfjärden. Kommunstyrelsen förfogar över en pott pengar just för detta ändamål.

– Kommunstyrelsen tar de strategiska besluten och vi genomför det.

I beslutet står det att förvaltningen inför Norrbotniabanans dragning till och genom Piteå får avgöra det geografiska området och avgränsningarna för ett planprogram som bland annat omfattar resecentrum, strandområdet, området mot Smurfit Kappa, campingen Västra kajen, Västermalm och bangården.

– Oavsett vad man tycker så är det den centrala dragningen som gäller och när förhandlingarna med Trafikverket inleds så måste kommunen veta hur vi vill att det ska se ut. Om vi inte gör något så kan Trafikverket peka med hela handen, säger Brith Fäldt.

Det har talats om att delvis fylla ut Sörfjärden?

– Det är i så fall Trafikverkets ansvar. Det finns flera olika scenarier, men att banan dras mellan Timmerleden och Sörfjärden är nog det enda tänkbara. Det är många besvärliga frågor som måste få svar i det planprogram som tas fram. Ett exempel är om räddningstjänsten måste flytta för att inte riskera att utryckningar störs.

– Ett planarbete av den här storleken tar många år att genomföra, så det är hög tid att sätta igång. Många samråd och diskussioner väntar, alla fakta ska på bordet. Kanske blir det överklagningar, säger Brith Fäldt.

Trafikverket pratar om planfria korsningar. Det innebär att dagens två järnvägsövergångar på Timmerleden ska bort, men hur ska Norrbotniabanan dras över Timmerleden?

– Det vet vi inte. Trafikverket har sagt att det krävs tekniskt komplexa lösningar.

Vem ska arbeta med planprogrammet?

– Förvaltningen är redan idag oerhört belastad. Projektet kommer att noggrannt upphandlas. Det kan bli konsulter eller att vi anställer folk, säger Brith Fäldt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!