Resecentrum i centrala Piteå

Politikerna är överens. Resecentrum för en eventuell Norrbotniabana genom Piteå ska ligga i stan. Södra hamnen-alternativet är miljö- och trafikvänligare.

Så här skulle bansträckningen av Norrbotniabanan förbi södra hamnen kunna se ut, enligt Banverkets förslag. Piteå kommun vill emellertid att själva resecentrum placeras där brandstationen i dag ligger.

Så här skulle bansträckningen av Norrbotniabanan förbi södra hamnen kunna se ut, enligt Banverkets förslag. Piteå kommun vill emellertid att själva resecentrum placeras där brandstationen i dag ligger.

Foto:

PITEÅ2008-10-01 06:00
Kommunstyrelsen, de två tunga nämnderna, miljö- och bygg samt teknik och service. Samtliga är de överens om den alternativa bansträckningen för Norrbotniabanan, när den väl byggs.
Brandstationen
I förslaget till Banverket pekas dessutom platsen för själva resecentrat ut. Det handlar om området där brandstationen i dag ligger.
- Det är jätteviktigt att lyssna och ha respekt för alla synpunkter, men efter att ha vägt för- och nackdelar anser vi det viktigt för Piteå, både som turiststad, men även som industristad, att ha ett resecentrum så nära stadskärnan som möjligt, säger kommunalrådet Peter Roslund, s.
De två kvarvarande alternativen, det genom centrum intill södra hamnen och Lomtjärnsalternativet, har båda stötts och blöts ingående.
Allmänt kan sägas att miljöaspekterna tillsammans med framtida trafiklösningar har vägt tungt.
- Med alternativet genom södra hamnen kommer nuvarande bangård med allt vad det innebär, att flyttas, ut mot Pitholm säger Peter Roslund.
Något som aldrig kommer att ske med Lomtjärnsalternativet.
Dieselloken som i dag trafikerar sträckan ut mot Haraholmen kommer därmed att försvinna.
- Allt gods från SCA kommer då att gå söderut direkt. Ingen trafik genom stan vilket medför en stor avlastning, säger Roslund.
Sänkt banvall
Miljö- och byggnadsnämndens ordförande, Björn Berglund, framhåller också miljöfrågorna som tungt vägande skäl när alternativen diskuterats i nämnden.
- Bullerkraven kommer att skärpas med Norrbotniabanan genom stan. De i dag tillåtna decibelvärdena kommer att halveras, säger han.
Peter Roslund konstaterar att bullernivån kommer att sänkas ytterligare tack vare att bansträckningen vid södra hamnen kommer att sänkas med en dryg halvmeter.
- Det rör sig om mellan 60 och 70 centimeter mitt emot där Uddmansgatan i dag kommer ner mot Timmerleden. Det innebär ytterligare minskat buller.
Christer Lindström, ordförande i teknik- och servicenämnden, ser också fler fördelar med alternativet, södra hamn.
- Då kommer vi att få en betydligt smidigare trafiklösning eftersom det uteslutande kommer att byggas planskilda korsningar, säger han.
Flaskhalsen intill Coop Forum, där Timmerleden korsas av järnvägsspår, lär då få en smidigare lösning.
Överväger
Rent ekonomiskt förordas också södra hamnalternativet, trots att Lomtjärnsförslaget blir 200 miljoner kronor billigare för Banverket.
- Då skulle vi tvingas lösa kommunikationerna till och från ett resecentrum i Öjebyn. Det är en kostnad som staten inte betalar, den faller på oss, säger Peter
Roslund.
Han konstaterar att det finns för- och nackdelar med båda alternativen, men att fördelarna för ett resecentrum i stadskärnan överväger.
- Vi måste tänka 50 till 60 år framåt. Som turistkommun är det inte optimalt att ha ett resecentrum två, tre kilometer utanför stan.
Det är slutligen Banverket som lägger fram sitt förslag till regeringen vad verket slutligen anser. Sen tar regeringen i sin tur beslutet.
- Självklart väger vårt remissyttrande tungt, men Banverket har kört över kommunala yttranden tidigare, säger Roslund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om