På Afrikas östra kust ligger Tanzania, ett land med omkring 39 miljoner invånare där man talar en blandning av swahili och engelska. Den klassiska frasen "Hakuna matata" har de som ledord i vardagen och att tid är något som kommer, inte går, skiljer sig som olja och vatten från det svenska sättet att leva.
En som ska försöka få vardagen att fungera i denna tropiska värme är Jonas Brännström, 21 år från Lillpite. I tre månader ska han bo antingen hos en värdfamilj eller helt ensam i detta främmande land. Han är med i utbytesprogrammet "Ung i den världsvida kyrkan" där han plus tre andra personer ska åka till just Tanzania för att se hur vardagslivet kan se ut samt undersöka vilket arbete Katolska kyrkan gör i landet.
- Kyrkan arbetar med allt ifrån skolor till biltvättar där så det ska bli otroligt intressant att följa, säger Jonas som åker till hösten 2011.
Han berättar att det var kyrkoherde Maria Berg som ville starta upp ett mer internationellt arbete inom Piteå Församling. Under ett konfirmationsläger där Jonas var ledare började de prata och ett intresse som redan fanns där väcktes på nytt hos Jonas.
Otroligt spännande
- Jag har alltid varit intresserad av olika länder och kulturer så det lät otroligt spännande. Livet i exempelvis Tanzania är så extremt olikt Sveriges. Bara sättet att se på tid! Säger man att man ska ses klockan tolv, ja då kommer personen mest troligt vid klockan två. Där går inte tiden, den kommer, säger han och menar att det är något vi svenskar borde ta till sig.
Just nu är förberedelserna i full gång. Jonas pluggar swahili på fritiden och tar vaccinsprutor med jämna mellanrum medan familjen försöker vänja sig vid tanken på att sin son 4600 mil bort i ett annat land.
- Ja, mamma är väl lite orolig. Vi har en liten regel att på kvällen får jag inte prata om resan. Hon tar nämligen det absolut värsta som kan hända och dubblerar det. Men sån’t gör ju mammor! Hon vill ju bara mitt bästa, säger Jonas och ler.
"Problem kompis?"
Eftersom det är ett utbytesprogram kommer sedan någon person från Tanzania eller något annat av vänskapsländerna att komma till Piteå. Då hoppas Jonas på att få vara värdfamilj.
- Det skulle vara roligt att få visa vårt Piteå för denne person. Berätta lite om sin egen vardag och se vilka skillnader de tycker är störst från hemma.
Swahilikunskaperna hos Jonas blir ständigt bättre. Något som visar ännu mer på kulturens avspända attityd är hur man hälsar och det passar Jonas personlighet perfekt.
- En vardaglig hälsningsfras är exempelvis "hujambo" som betyder ungefär "problem kompis?". Då svarar man oftast "sijambo" som betyder "utan problem" och direkt när jag läste det förstod jag att det här landet var det rätta för mig!