Rensa bort elskräpet

589 ton batterier och elprylar ligger och skräpar i hemmen i Norrbottens län.

Vi har alla för mycket batterier och elprylar som ligger och skräpar i hemmen

Vi har alla för mycket batterier och elprylar som ligger och skräpar i hemmen

Foto:

PITEÅ2014-11-17 09:53

Hushållen i Norrbottens län förvarar 107 ton förbrukade batterier och 482 ton uttjänta elprylar. Siffror som ökar för varje år. Det visar en beräkning som Batteriåtervinningen har gjort. Nu uppmanas alla konsumenter att göra ett elektriskt rens hemma och lämna in batterier och elprylar till återvinning så att de kommer tillbaka in i kretsloppet.

– Vi konsumenter är duktiga på återvinning men behöver bli bättre. Mer än en tredjedel av de batterier och elprylar som säljs blir liggande i hemmen när de inte används längre, säger Micaela Westerberg, kommunikationsansvarig på Batteriåtervinningen.

Varje år återvinns ungefär 65 procent av det som säljs i handeln, vilket är i nivå med dagens insamlingsmål. Men från 2016 höjs insamlingsmålet till 75 procent.

– Batterier och små elprylar innehåller mineraler och metaller som inte finns i oändliga mängder. När vi återvinner för vi tillbaka metallerna i kretsloppet igen och vi slipper bryta nya, på så sätt sparar vi på jordens resurser, en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta konsumera elektronik och batterier, säger Micaela Westerberg

I de förbrukade batterierna och elprylarna som ligger kvar i hemmen i Norrbottens län finns tillräckligt med stål för att tillverka 7 922 nya cyklar och tillräckligt med koppar för att producera mer än 3,5 miljoner nya mobiltelefoner. Batteri- och elprylarna innehåller en mängd metaller som kan användas igen, men först måste de lämnas in till återvinning.

–  I varje hushåll finns i genomsnitt ungefär 5 kilo elektronik och batterier som inte används längre. Man kan faktiskt säga att de svenska hemmen lider av batteri- och elprylsövervikt, som skulle må bra av att bantas bort. Det skulle gynna miljön och många skulle nog tycka att det vore skönt att bli av med en massa gamla prylar och batterier som bara ligger och skräpar i byrålådorna, säger Micaela Westerberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om