"Rena rama maffiametoderna"

"Utpressning och rena rama maffiametoderna". Pitetraktens jägare dömer ut Sveaskogs chockhöjda priser. Många är rädda för repressalier i form av förlorad jakträtt om de medverkar i PT.

Ove Lindqvist, Munksund, är kritisk till Sveaskogs statistik. "De kör praktiskt taget med utpressning och hotar med sina webbsiffror", menar han.

Ove Lindqvist, Munksund, är kritisk till Sveaskogs statistik. "De kör praktiskt taget med utpressning och hotar med sina webbsiffror", menar han.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2009-02-13 06:00
Statliga Sveaskog målas ut som en stor skurk av Piteås jägarkår. Man anser att skogsbolaget inte skyr några medel för att få sin vilja fram och rädslan för att kritisera och säga fel saker är stor.
Många säger vad de tycker, men vill inte medverka med namn och bild i PT. Sven-Eric Lindström, ordförande i Piteås jaktvårdskrets, tar dock sitt ansvar som högste jägarchef i området.
- Jag tycker prishöjningen är fruktansvärt stor. Fällavgiften, 4 687 kronor per vuxen älg, tillkommer och för jägare som är tveksamma till att fortsätta med jakten kan en sådan här smäll vara avgörande, menar han.
SCA följer efter
Lindström befarar att Sveaskogs åtgärder ska bidra till att unga människor inte börjar jaga. Han tror att andra skogsbolag, bland annat SCA, kommer att följa efter och höja sina arrendeavgifter.
- Höjda priser får man räkna med, men mer än 100 procent på en gång känns inte rätt. Det verkar lite som att Sveaskog tar till höjningen för höjningens skull. Man tittar inte på tillgången av vilt här uppe, säger Sven-Eric Lindström.
"Saftig höjning"
Ove Lindqvist, 73 år, från Munksund jagar med Storgranlidens norra jaktlag. Han är liksom Lindström inte rädd för att säga vad han tycker.
- Vi är åtta personer i laget och arrenderar 2 500 hektar jaktmark av Sveaskog. Nu betalar vi 11 250 kronor per år, efter prisjusteringen blir det 25 000. Det är en saftig höjning som kommer att slå hårt mot yngre jägare. Sveaskog är statligt, alltså vårat företag, och behöver inte vara prisledande på marknaden, anser Lindqvist.
Han är kritisk till skogsbolagets metoder och ifrågasätter att 4 500 personer verkligen står i kö för att få jaktmark.
- Jag tycker antalet är tveksamt och det går inte att kontrollera på något sätt. Sveaskog kan fantisera hur man vill. De kör praktiskt taget med utpressning och hotar med sina webbsiffror. Det reagerar jag starkt emot, säger Ove Lindqvist.
Ingen efterfrågan
I Oves jaktlag har man inte märkt av den stora efterfrågan på mark som Sveaskog påstår ska finnas.
- Tvärtom. Vi brukar gå ut och välkomna nyinflyttade till vårt jaktlag, men det är inte speciellt många som nappar på erbjudandet. Sveaskog bör ha en policy att få ut fler i skogen, den här prisökningen är en ganska hög tröskel, säger Lindqvist.
Försvarar åtgärderna
Ron Egly, affärsområdeschef på Sveaskog, försvarar företagets åtgärder.
- Vi har i uppdrag att förvalta statens mark på bästa sätt. Marken i Norrbotten är underutnyttjad och jakten är undervärderad, menar han.
Bedriver ni utpressning?
- Självklart inte, det finns stor efterfrågan på jaktmarker.
Kan du förstå att jägarna uppfattar det så?
- Nej, det kan jag inte. Jag förstår att man kan ha farhågor, men det är inte vår andemening, säger Ron Egly.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om