Världens största miljömanifestation har vuxit från symbolhandling till en rörelse som engagerar miljontals människor, företag och städer världen över. Earth hour inträffar på lördag mellan klockan 20:30 och 21:30, en manifestation som är ett initiativ från Världsnaturfonden WWF.
På lördagskväll väntas hundratals miljoner människor världen över delta. Earth hour startades för tio år sedan och har under årens lopp vuxit.
I Sverige deltar ungefär 80 procent av kommunerna på något sätt.
I Piteå har man alltid deltagit och så även i år.
– Vi kommer att släcka alla lampor i stadshuset och spiran på Acusticum blir mörk. Tanken är också att släcka belysningen på Nolia parkeringen men vi får se hur det går. Elskåpen är helt översnöade och jag vet inte om jag lyckas ta mig fram dit, säger Haldo Lundgren, energiingenjör vid kommunen.
Det är han som kommer att se till att alla lampor är släckta i stadshuset.
– Jag räknar med minst två timmars jobb. Men jag hoppas att många har släckt ner på sina kontor innan helgen. Annars får de en tankeställare när de ser att kontakterna är utdragna på måndagsmorgonen.
Ett år består av 8 760 timmar och att släcka belysningen på stadshuset en av dessa gör varken till eller från menar han.
– Det är mer ett symbolvärde. Men vi ska mäta och se vad vi fått för effekt.
Vissa energibolag är engagerade i släckningen, dock inte Pite Energi.
– Nej, vi släcker inte ner. Men vi jobbar hela tiden för en hållbar utveckling, säger Daniel Fåhraeus, vd.