Rena larmställ ger friska brandmän

Brandmän löper större risk än andra att drabbas av cancer. Det visar internationell forskning som ligger till grund för projektet Friska brandmän vilket syftar till att minska exponering av skadliga ämnen. I Piteå har arbetsmiljötänket funnits sedan 2012.

Brandmännen Jonas Örjestad, Martin Carlsson och Andreas Karlsson är positivt inställda till det förebyggande arbetsmiljöarbetet på räddningstjänsten. Tvättsäckarna gör att personalen inte behöver exponeras ytterligare av de skadliga ämnen som fastnat i kläder och utrustning.

Brandmännen Jonas Örjestad, Martin Carlsson och Andreas Karlsson är positivt inställda till det förebyggande arbetsmiljöarbetet på räddningstjänsten. Tvättsäckarna gör att personalen inte behöver exponeras ytterligare av de skadliga ämnen som fastnat i kläder och utrustning.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2014-04-04 20:00

Videon är inte längre tillgänglig

Studier visar att efter fem år i yrket löper brandmän dubbelt så stor risk än andra att drabbas av cancer. För att förbättra brandmännens arbetsmiljö har ett systematiskt och planerat arbetsmiljöarbete tagits fram med ursprung från Skellefteå. Skellefteåmodellen står som förebild i det riksomfattande projektet Friska brandmän som handlar om att förbättra brandmännens beteende främst när det kommer till giftigt material i anslutning till brand, olycka, övning och utbildning. Det för att minska exponering av brandrök och gaser.

"För att leva länge"

Vid räddningstjänsten i Piteå har arbetssättet funnits sedan i slutet av 2012. De är förskonade från cancerfall men arbetet ses som förebyggande.

– Det är ett arbetsmiljöarbete för att vi ska leva länge och så bra som möjligt. Det blir ändå några brasor under en karriär och det finns en uppsjö av farliga ämnen i brandrök, säger brandmannen Jonas Örjestad som är drivande i arbetsmiljöarbetet på stationen.

­­­– Det är ett mycket viktigt arbete, säger avdelningschef Ulf Svärdsudd.

Efterarbete

I praktiken handlar det framförallt om hur de tar hand om kläder och utrustning efter en uttryckning. Detta för att kontakten med brandrök ska bli så liten som möjligt. När arbetet vid en brandutryckning är åtgärdad byter numera brandmännen om direkt och lägger ner smutsiga utryckningskläder i tvättsäckar som försluts. Tvättsäcken förvaras i bilens skåp och tillbaka på stationen backas bilen in i tvätthallen där både bil och utrustning saneras. Tvättsäckarna, som löses upp i vatten, läggs direkt i tvättmaskin. I ett led att förbättra åtgärden ytterligare har en ny typ av tvättsäck beställts som är återanvändbar. Ett så kallat DOT-system som är en förvaringsanordning för kontaminerade skyddskläder.

"Stor skillnad"

När PT besökte räddningstjänsten hade brandmännen varit ute på en brand någon timme innan. Tidigare kunde röklukten efter en uttryckning finnas kvar i tre dagar, nu luktar det ingenting i vagnhallen. Det är stor skillnad, förklarar Jonas Örjestad.

– Arbetssättet är nytänkande och vi blir mer och mer medvetna om riskerna som finns, säger han.

Friska brandmän är ett samarbetsprojekt mellan Kommunalarbetareförbundet, Brandmännens riksförbund, Sveriges kommuner och landsting, Arbetsmiljöverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om