Coronasommaren 2020 var det många som passade på att skaffa båt för att kunna tillbringa semestern i skärgården på hemmaplan. I södra Sverige ledde ökad båttrafik till fler tillbud och ett förhöjt tryck på sjöräddningsinsatser.
Sjöräddningssällskapet som verkar i skärgården längs Norrbottenskusten har märkt av många nya båtar på vattnet.
– I Piteå skärgård har det ändå varit relativt lugnt. I Luleå där de har betydligt mer trafik har de haft fler utryckningar. Det öppnades en underbrygga i Luleå ifjol och därifrån tar man alla larm som rör den norra skärgården. Det i sin tur leder ibland till att vi får täcka upp norrut om båtarna i Luleå är på uppdrag, säger Lars Lundberg, frivillig sjöräddare och ansvarig för Piteås räddningsstation.
Sjöräddningssällskapet har de senaste åren satsat på att Norrbottenskusten ska bli säkrare genom stationering av fler räddningsenheter. I Piteå finns i dag en så kallad 90-båt. I Luleå har man sedan i våras två räddningsbåtar.
På sin hemsida skriver Sjöräddningssällskapet om sina insatser. Ett par av de senaste utryckningarna har handlat om båtar som fått motorproblem där Sjöräddningssällskapet fått rycka ut för att bogsera nödställda i hamn.
– Utöver det handlar våra utryckningar ofta om att folk missberäknar hur mycket bränsle som går åt och blivit liggande med tom tank och därför behöver bli bogserade mot land, säger Lars Lundberg.
Han berättar att man för en tid sedan fick undsätta en båt som kört fast en ankarlina i propellern och behövde hjälp från Storräbben. En annan utryckning handlade om att undsätta en person som skadat benet vid Koskär.
De riktigt allvarliga olyckorna har uteblivit i år men när larmet går om en olycka till havs finns den frivilliga organisationen med i larmkedjan.
– Sjöfartsverket är ansvarigt för allt som händer på statligt vatten, medan räddningstjänsten är ansvarig på kommunalt vatten. Om någon ringer 112 för en olycka till sjöss är det Sjöfartsverkets räddningscentral i Göteborg som leder arbetet. Vid eftersök kallas ofta alla tillgängliga resurser ut, säger Lars Lundberg.
Sjöräddningssällskapets verksamhet bygger på gåvor och frivilliga insatser och föreningen är i behov av fler personer som vill hjälpa till.
– Det finns ett formulär på hemsidan där man kan anmäla intresse för att vara med, säger han.