De sjunkande betygen i skolorna medför att allt fler elever saknar behörighet till gymnasiet. Piteå kommun har totalt sex högstadieskolor. För de tre minsta skolorna saknas fullständig statistik från Skolverket på grund av sekretess. Bland de tre större sticker Solanderskolan ut i negativ bemärkelse, med 23,4 procent av eleverna som saknar gymnasiebehörighet.
– Det här är ett komplext problem. Det råder en utbredd psykisk ohälsa bland ungdomar i dag. Det är en stor faktor som påverkar elevers mående och hur de kan delta i skolundervisningen. Specifikt för Öjebyn finns också socioekonomiska faktorer att ta hänsyn till, vilket får påverkan för elevers resultat. Vi är en relativt liten skola och ett fåtal elever gör ganska stor skillnad procentuellt, säger Solanderskolans rektor Mathias Lindmark.
Ser ni detta som ett misslyckande?
– Nej, det gör jag inte. Jag vet hur hårt min personal jobbar varje dag och vi gör vårt bästa. Däremot är vi inte nöjda. Vi försöker varje dag att bli ännu bättre. Vi jobbar med alla våra elever och fångar upp dem tidigt om vi ser att de har det svårt, men den problematiken kan vi inte alltid lösa och där behöver vi hjälp av andra instanser.
På Christinaskolan saknar 11,3 procent av den senaste elevkullen gymnasiebehörighet. Skolans rektor Niclas Lyckander säger att pandemins effekter blivit kännbara och liksom Solanderskolans Mathias Lindmark ser han hur den ökande psykiska ohälsan bland unga påverkar betygen.
– Det finns en rad faktorer som påverkat de senaste åren, bland annat pandemin. Under den här perioden har tjejernas sämre mående varit en stor faktor för oss. Det är något vi jobbar med varje dag men skolans resurser vad gäller psykisk ohälsa är begränsade. Det här problemet löses inte enbart på skolnivå. Här måste man göra en bredare analys, säger han.
Niclas Lyckander lyfter fram personalens hårda jobb under pandemin som en styrka.
– Pandemin har inneburit en enorm press på både myndigheter och skola. Vi har kvar samma fantastiska lärare och har kvar vår kompetens. Alla har ställt upp och jobbat extra och tagit extra lektioner. Våra meritvärden har också ökat, vilket är positivt. Trots svårigheterna har många elever lyckats bättre än tidigare.