Konceptet med en lunch utan en längre rast har enligt Linda Andersson funnits på Pitholmsskolan i flera år. Det infördes då lärarna hade svårt att klara uppdraget med tillsyn på rasterna. Lärarna blev också så uppbundna av tillsynen att deras förberedelser inför lektionerna blev lidande.
Linda Andersson tycker det är bra att frågan kommer upp till diskussion.
– Det var en arbetsmiljöfråga där lärare hade en otrolig arbetsbelastning i att vara ute i en och en halv timme vid lunchtid för att kunna ha den tillsyn som behövdes. Det var också så att eleverna tävlade om att hinna först ut till gungan eller vad det kunde vara och tyckte det var en jobbig situation.
Det finns alltså för lite resurser på Pitholmsskolan?
– Nej, det tycker jag inte. Vi har de resurser vi ska utifrån den skola vi är. Det som skiljer Pitholm från andra skolor är att vi är det enda renodlade mellanstadiet. Vi har alltså inte tillgång till exempelvis fritidspersonal som andra skolor har.
Enligt Livsmedelsverket bör schemat läggas så att varje elev får fasta och regelbundna lunchtider någon gång mellan klockan 11 och 13. "För att eleverna ska få tillräcklig tid för att äta, men också tid att prata och umgås bör varje elev ha möjlighet att sitta vid bordet i minst 20 minuter. Utöver det tillkommer den tid det tar att ta mat och lämna in disk."
Hur tänker ni kring detta då eleverna ska ta sig till matsalen, hämta mat, lämna disk och ta sig tillbaka på 20 minuter?
– Lektionen avslutas lite innan och mentorn följer med eleverna till matsalen så när man sätter sig ner vid bordet har man 20 minuter på sig att äta klart. Efter maten går man tillbaka till klassrummet och jobbar med egna uppgifter. Det är okej för elever att droppa ut om de blir klara innan. Det är viktigt att man får äta i lugn och ro och ingen elev får frånvaro om det är så att man kommer någon minut sent för att man behövde äta klart.
Hur fungerar det?
– Det fungerar bra. Visst finns det elever och lärare som hade velat ha en längre lunchrast men varje gång vi går igenom det här så landar vi i att det här är bäst för flest. I jämförelse med hur vi hade det innan så är fler nöjdare nu, säger Linda Andersson och tillägger:
– Sedan är det inte så att eleverna inte har någon längre rast, utan det har de på förmiddagen och ofta också på eftermiddagen.