Rektorerna tar åt sig av kritiken

Skolledningen tar åt sig av kritiken från eleverna. I dag när skolan börjar kommer rektorerna för flera program i huset Oden att personligen besöka varje klass och informera om arbetet med att förbättra inomhusmiljön.

Camilla Landin, rektor för Samhälls- Handels och administrationsprogrammen, samt Stefan Wigren, rektor Natur- och Teknikprogrammen kommer i dag att informera klasserna i sina rektorsområden om det arbete som bedrivs för att förbättra inomhusmiljön.FOTO: Gunnar Westergren

Camilla Landin, rektor för Samhälls- Handels och administrationsprogrammen, samt Stefan Wigren, rektor Natur- och Teknikprogrammen kommer i dag att informera klasserna i sina rektorsområden om det arbete som bedrivs för att förbättra inomhusmiljön.FOTO: Gunnar Westergren

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2009-01-08 06:00
I lördagens PT berättade representanter för elevråden om den utbredda ilskan bland eleverna på skolan. Anledningen är att de inte tycker sig ha fått någon information från skolledningen om de mögelproblem som finns på skolan. Istället har de fått läsa PT för att få rapporter om möglet och saneringen av klassrum.
- Vi riktar skarp kritik mot skolledningen. De måste berätta för oss elever vad som händer. Vi har inte fått någon information alls, sa Jonas Forsberg, elevrådsordförande för Natur- och Teknikprogrammen i lördagens PT.
Elevråden uttryckte också att de minsta rektorerna kunde göra var att informera om läget när vårterminen inleds.
Vidtar åtgärder
De berörda rektorerna tar nu åt sig av kritiken.
- Jag har underskattat behovet av information, jag har inte insett att eleverna känner som de gör. Jag trodde att folk visste vad som pågår, det handlar inte om att jag har försökt undanhålla något, säger Stefan Wigren rektor för Natur- och Teknikprogrammen.
Han kommer nu att ge eleverna den information de har saknat.
- Informationsspridningen måste bli bättre. Därför kommer jag under torsdagen och fredagen att träffa så många klasser som möjligt och berätta vad vi i nuläget vet om situationen.
Även hans kollega Camilla Landin, rektor för Samhälls- Handels- och administrationsprogrammen vidtar samma åtgärder.
- Jag kommer personligen under torsdagen att besöka alla klasser inom mitt rektorsområde och informera så att jag med säkerhet vet att alla får informationen kring möglet, saneringen och vad som pågår, säger Landin.
Inget i veckomeddelandet
Hon säger att hon tidigare har informerat mentorerna som i sin tur ska ha förmedlat uppgifterna vidare till klasserna.
- Informationen ska ha gått ut via mentorerna.
Det normala på skolan är att information sprids i det veckomeddelande som alla klasser tar del av. Men där har det inte stått någonting om förekomsten av möglet och dess biverkningar.
Borde det inte ha stått där?
- Det kanske det borde ha gjort, säger Landin efter en stunds tystnad.
1750 elever tillbaka i dag
Elevråden uttryckte i lördagens tidning att många elever saknar förtroende för skolans ledning.
- Det känns väldigt bekymmersamt och allvarligt. Jag ska bli mycket bättre på den här sortens information, säger Stefan Wigren.
- Det är tråkigt om eleverna tycker så, men de får känna och tycka vad de vill, jag kan inte säga att de går för långt. Men jag tycker att jag via mentorerna har informerat de elever som har lektioner i området, säger Camilla Landin.
I dag återvänder runt 1 750 elever till Strömbackaskolan när vårterminen startar. Ett sms som uppmanar till strejk mot möglet på skolan har cirkulerat under jullovet.
- Vi känner inte till mer om det än vad som har stått i PT, men det är tråkigt om de strejkar. Vi vill att eleverna ska vara i skolan som vanligt, säger Stefan Wigren.
FAKTA Inomhusmiljön på Strömbackaskolan
PT har i en rad artiklar redogjort för problemen med inomhusmiljön på Strömbackaskolan.
Mögel har hittats i tre klassrum samt biblioteket på våning tre. Möglet har även återfunnits i ett rum på våning två.
Det mögel som först analyserades var av typen Stachybotrys vars gifter sprids i luften och är nedsättande av immunförsvaret och har en rad negativa hälsoeffekter.
Stachybotrys är cancerframkallande om det kommer in i kroppen via födan. Om det har den effekten som luftburet vet inte forskarna.
Sedan 1993 har 20 cancerfall inträffat bland personalen på den tredje våningen i huset Oden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om