"Rektorer har själva åkt och hämtat elever till skolan"

Hans Öhlund (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden tycker att rektorerna jobbar hårt för att få tillbaka hemmasittare till skolan igen. "Rektorer har själva åkt och hämtat elever", säger han.

"Kan vi från skolan göra mer, så ska vi göra mer", säger Hans Öhlund (C), ordförande i barn-och utbildningsnämnden Piteå. (Arkivbild)

"Kan vi från skolan göra mer, så ska vi göra mer", säger Hans Öhlund (C), ordförande i barn-och utbildningsnämnden Piteå. (Arkivbild)

Foto: Anders Thelin

Piteå2023-11-07 05:20

Nämnden beslutade nyligen att förändra riktlinjerna för skolplikt i Piteå kommun.

– De gamla var väldigt specificerade och detaljerade. Vi behövde nya riktlinjer och bättre arbetssätt att jobba med tillsammans med föräldrarna. Piteå är en av de kommuner som verkligen jobbar med skolplikten, säger Hans Öhlund.

Det är barn- och utbildningsnämnden som ska ha riktlinjer för att se till att skolplikten fullgörs. Nämnden ska ha en samlad bild av elevernas frånvaro och stötta rektor i arbetet med att främja närvaron på skolan.

Rektor är i sin tur ansvarig för att skapa rutiner för kontinuerlig frånvarorapportering mellan skolan och hemmet vilket gör det möjligt att snarast uppmärksamma och ha en samlad bild av elevernas frånvaro. 

Det är ett delat ansvar för föräldrar och kommunen att bevaka att eleven får tillfredställande utbildning. 

– Jag upplever att vi har rektorer som får jobba mycket med detta. Alla gör det dom kan, men sedan finns det också rektorer som gör väldigt mycket. Rektorer har själva åkt och hämtat elever till skolan, det är utanför gränserna, men för den eleven var det säkert jätteviktigt och jättebra, säger Hans Öhlund.

Han konstaterar att det trots hårt jobb av pedagoger och rektorer, bland annat med anpassad studiegång, ändå inte alltid lyckas.

– Överlag tycker jag att det funkar bra, men sedan finns det fall då vi inte når ända fram. Jag är inte avundsjuk på de föräldrarna som kämpar jättehårt för att få sina barn till skolan. Varenda elev som inte kommer till skolan är ett misslyckande.

Vad tror du är orsaken till skolfrånvaron?

– Psykisk ohälsa är en del av det förstås, men också mognad och att man inte trivs i skolan. Där måste vi försöka vända på alla stenar. Vi måste också våga tänka på andra sätt, kan vi göra mer så ska vi göra mer.

Nämnden kan hota om vitesbelopp för de föräldrar vars barn inte fullgör skolplikten. 

– Någon gång då och då, upplever vi att vi inte har föräldrar som tar sitt ansvar. Det vi kan göra då som nämnd är att göra hot om vite, sedan är förvaltningsrätten som beslutar om föräldrarna ska betala eller inte, säger Hans Öhlund.

Han menar att det är "jättetråkigt", men sista utvägen.

– Det är vårt sista verktyg som vi måste ta till ibland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!