PT har kunnat avslöja att en lärare som dömts för misshandel av sin fru, hot mot tjänsteman och rattfylleri har fått en anställning på en grundskola i Piteå kommun där han senare fick säga upp sig själv efter att ha skrivit olämpliga meddelanden till elever på Snapchat.
Rektorn försvarade sig med att domarna inte syntes i belastningsregistret.
– Finns det inget i belastningsregistret kan jag inte fråga efter det. Då har de rätt att få en anställning om legitimationen och referenserna är bra, sa rektorn.
Den våldsdömda läraren hävdade att han berättat allt om domen för rektorn, men rektorn ville inte kommentera vilka referenser han tagit eller bemöta lärarens uppgifter. HR-avdelningen lade också locket på, men skrev att referenserna för hans uppdrag som lärare var goda.
PT kan nu berätta att rektorn kände till läraren som han anställde. De har gått i samma klass från årskurs 3 till årskurs 9 på grundskolan. Båda har även läst samma program på gymnasiet där de har gått i parallellklass. Enligt rektorn har inte det faktum att han kände läraren haft någon påverkan på att han fick jobbet.
– Det har ingenting med saken att göra. Anställning görs utifrån vilka som har sökt jobbet och är lämpliga, säger rektorn.
Har du umgåtts privat med den här läraren sen ni gick ut skolan?
– Nej. Det skulle jag nog inte säga. Men jag vill som inte gå in på det. Det här är ett personalärende för mig så jag går inte in så mycket på det.
Du har tidigare inte velat kommentera om du kände till misshandelsdomen. Jag ställer frågan igen. Kände du till den?
– Det är fortfarande ett personalärende som jag inte kommenterar.
Ser du något problem med att du har anställt en gammal klasskompis i det här fallet?
– Jag ser inte kopplingen mellan de två sakerna så jag förstår inte riktigt hur du vill ha den frågan besvarad.
Har du sett mellan fingrarna med hans misshandelsdom på grund av att du känner honom?
– Mig veterligen hade han ingen misshandelsdom när jag gick skola med honom.
Han påstår att han har berättat för dig om det innan han anställdes?
– Jag kommenterar inte personalärendet som sådant.
Efter intervjun hör rektorn av sig. Han vill då dementera att han kände till att läraren var dömd för misshandel av sin fru.
– Jag har sagt att jag inte ska uttala mig i personalärendet utan hänvisa till HR, men vi har inte känt till något av det innan han började arbeta åt kommunen. Jag vill också dementera å det grövsta att kopplingen med grundskolan skulle ligga till grund för någon typ av anställning.
Om ni har tagit referenser i Älvsbyns kommun – borde ni inte ha fått reda på det då?
– Det kan man tycka.
PT har varit i kontakt med läraren som fortfarande hävdar att han informerade rektorn om domen.
– Han har fel, säger läraren som inte vill svara på några fler frågor.
I stället är det en nära anhörig till läraren som ringer upp. Familjemedlemmen hävdar också att läraren informerade rektorn
– Jag vet det för att (lärarens namn) ringde till mig efteråt. Han förklarade hur obehagligt det var när han fick sitta och berätta om det här med hans tidigare fru för rektorn. Det är jag absolut säker på. Om rektorn påstår något annat ljuger han, säger den anhöriga.
Varför skulle rektorn ljuga om en sådan sak?
– Jag tror att han är rädd för att råka illa ut själv.
Den rektor i Älvsbyn som lämnade referenserna till rektorn i Piteå bekräftar lärarens uppgifter.
– Det var mig han (rektorn) pratade med. Vi hade ett telefonsamtal. Jag är helt övertygad om att jag berättade för honom att han hade med sig en misshandelsdom sedan tidigare, säger rektorn.
Enligt rektorn i Älvsbyn bekräftade man också att han var en bra lärare.
– Jag sa att det har fungerat bra hos oss under den tid han var i Älvsbyn eftersom det var den upplevelse vi hade. Men att vi inte har informerat om hans misshandelsdom stämmer inte.
PT har sökt rektorn för att han ska kunna kommentera rektorn i Älvsbyns uppgifter, men han har avböjt utan i stället hänvisat till Elice Ökvist, chef för grundskolan.
– Läraren fick vid anställningen goda referenser och rektor har följt det regelverk som råder. I övrigt har jag inga kommentarer, skriver Elice Ökvist i ett mejl.
Den 30 september, efter att PT började granska läraren, anmälde rektorn och Elice Ökvist honom till Skolinspektionen för att de i sin tur kan utreda om han ska anmälas till Lärarnas ansvarsnämnd.
Hade ni anmält läraren till Skolinspektion om vi inte hade ställt frågor?
– Läraren har en anställning fram till den sista oktober och är tagen ur tjänst. Vi anmälde det till Skolinspektionen precis som du skriver den 30/9 inom ramen för anställningen. Vi kunde naturligtvis gjort det tidigare men nu blev det den 30/9.
I anmälan till Skolinspektionen skriver Elice Ökvist och rektorn att skolan inte har agerat fel.
– Skolan har följt det regelverk som råder vid anställningen och även vidtagit nödvändiga åtgärder när det kom till skolans kännedom. När rektor under sommarlovet blev kontaktad, har rektor i första hand agerat utifrån ett personalärende och läraren togs ur sin tjänstgöring och anställningen kommer att upphöra den sista oktober. Det är, som jag ser det, ett snabbt och tydligt agerande från rektors sida.
Elice Ökvist skriver att hon inte kommer att svara på några ytterligare frågor i ärendet.
– Det här är mycket tråkigt för övriga inblandade; kollegor, familjer och elever, avslutar hon.