I början av maj berättade Piteå-Tidningen att det saknades 75 sommarvikarier till socialtjänsten. Rekryteringen gick trögt och det har den fortsatt att göra. I dagsläget saknas 28 sommarvikarier och socialchefen Eva Börjesson Öhman är bekymrad.
– Det är betydligt svårare i år att hitta personal till våra verksamheter, även om vi redan föra året såg en tydlig minskning i antalet sökande. Socialtjänsten saknar just nu cirka 28 vikarier, så visst finns det en befogad oro och osäkerhet kring de arbetspass vi ännu inte löst.
Hon hade gärna sett betydligt fler jobbsökande till vård och omsorg.
– Vi behöver anställa fler och konkurrerar så klart med andra arbetsgivare som också vill klara bemanningen under sommaren.
För att locka folk till vikariaten har man i år liksom i fjol erbjudit en bonus på 3 000 kronor extra utöver lönen. Ett erbjudande som socialchefen tror fallit väl ut.
– Jag vill så klart tro att erbjudandet gett en positiv effekt. Det är svår att veta hur antalet ansökningar skulle ha sett ut utan det extra erbjudandet. Som det ser ut just nu har vi även en extra ersättning på 1 500 kr för vikarier i ytterområdena. (Bonusen blir alltså 4 500 kronor)
De anställda som flyttar sin sommarsemester till andra tider på året får 7 500 kronor för att flytta på en vecka och 25 000 kronor för att flytta på fyra veckor.
– Vi ser en stor ökning av antalet anställda som nappat på erbjudandet. Nytt för i år är att vi i ett tidigare planeringsskede aktualiserat erbjudandet för att möjliggöra en bättre planering.
Eva Börjesson Öhman beskriver att vardagen för anställda inom vård och omsorg har varit kantad av hög frånvaro under vintern och våren på grund av pandemin.
– Nu när pandemin släppt sitt grepp behöver all personal en återhämtningsperiod och välbehövlig semester, säger hon och tillägger:
– Socialtjänstens personal har utfört ett otroligt bra arbete under hela pandemin och har ställt upp i alla lägen för att bidra lösningar när personalbristen varit stor.
Kommer ordinarie personal att kunna ha mer än fyra veckors sommarsemester?
– Om vi med gemensam kraft kan lösa ut fyra veckors semester för våra anställda har vi lyckats riktigt bra. Sommarplaneringen är ännu inte helt klar och i år bygger planeringen till stor del på att flera väljer att skjuta på sin sommarsemester.