Bemanningscentrum är en helt ny verksamhet i Region Norrbotten där målet är att vara igång till sommaren. Uppdraget är att stötta regionens vårdverksamheter med bemanning och att hjälpa till att ersätta medarbetare vid frånvaro.
Man ser gärna att sjuksköterskor som tidigare jobbat som inhyrda väljer att söka sig dit, men öppnar även upp för att ta in befintlig personal.
– Nu ligger annonsen ute, så det känns väldigt nytt och spännande. Redan innan hade vi också intressenter, det är externa personer som sökt, vilket är kul, säger Camilla Eriksson Sundberg, utvecklingsledare och projektledare för uppstarten av Bemanningscentrum, BMC.
Ett av målen är att bidra till att minska andelen inhyrda konsulter.
– Kostnaderna för regionen ska jämföras med att ta in en sjuksköterska som inhyrd konsult. Det är dyrare eftersom hyrbolagen – utöver lön till sina medarbetare tar ut en hög avgift för sina omkostnader. Bemanningscentrumet kommer därför att bidra till att sänka kostnaderna, säger Camilla Eriksson Sundberg som menar att man även behöver öka antalet årsanställda och kunna investera mer i den befintliga personalen.
Till att början handlar det om att rekrytera sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor.
– Det tar tid att bygga upp en ny verksamhet, men nu till en början siktar vi på att kunna anställda tio personer till sommaren. Därifrån planerar vi att växa successivt, säger Camilla Eriksson Sundberg.
De anställda kommer att matchas mot behov i vårdverksamheter på samtliga av regionens sjukhus och hälsocentraler i Norrbotten.
Hur ser behovet av bemanningscentrumet ut i Pite älvdal?
– Jag skulle bli förvånade om det inte fanns ett behov. Sedan kommer de behov som Pite älvdal har att matchas med de resurser vi kan erbjuda, säger Camilla Eriksson Sundberg
Personalen som rekryteras ska ha minst två års yrkeserfarenhet. Man blir erbjuden jobb på minst fyra olika vårdavdelningar i länet inom sina kompetensområden. Grundtanken är att varva två veckor på hemorten, med två veckor på annan ort.
Förutom grundlön och dubbel OB-ersättning tillkommer flexibilitetstillägg och en rörlighetsersättning.
– Det är väldigt varierande och omväxlande tjänster. Man premieras också för att man roterar i länet enligt en redan befintlig ersättningsmodell samt för att man ger av sin unika kompetens till flera vårdenheter, säger Camilla Eriksson Sundberg.