Rekordmånga elever äter skollunch

Skollunchen är viktig för hälsan - det menar eleverna på högstadiet och gymnasiet i Piteå kommun. Rekordmånga väljer också att äta lunchen i skolmatsalen. Det visar hälsoundersökningen Personligt som redovisades för politikerna i fullmäktige i går.

PITEÅ2013-02-19 06:00

Det är elever i årskurs sju, nio och tvåan på gymnasiet i Piteå kommun som genom en enkät fått svara på frågor om allt från mobbning till fysisk aktivitet och matvanor. Totalt deltog 1 070 elever i 2012 års undersökning.

Resultatet visar att många unga ser rätt ljust på livet. Nästan åtta av tio elever ger betyget "sju" eller högre på en skala från ett till tio där ett är "sämst" och tio "bäst".

Även problem med huvudvärk, sömnsvårigheter, trötthet och oro har minskat bland eleverna. Allt fler ungdomar tränar, samtidigt är det färre som börjar röka.

Undersökningen Personligt genomförs i år för tionde året i rad och en ny fråga för i år är hur viktig eleverna tycker lunchen är för deras hälsa - här hamnar lunchen på rangordningen "åtta" hos de flesta. Allra viktigast är skollunchen för eleverna på gymnasiet.

Hälsotrend i samhället
Rekordmånga av eleverna, nästan 90 procent, väljer också att äta i skolmatsalen, det bästa värdet sedan 2008. Allt fler elever äter också under veckans alla dagar.

Anna-Lena Pogulis, kommunstrateg på kommunledningskontoret, tror att resultat är en effekt av den hälsotrend som finns just nu i hela samhället.

- Det är fler som tänker på vad man äter, som tränar och som är måna om sin hälsa, säger hon och tror också att det arbete man bedrivit ute på skolorna med att dels förbättra menyer, dels också förbättra miljön i skolmatsalarna, gett effekt.

Av dem som inte äter lunch uppger de flesta dock att det fortfarande är "dålig meny", men för en del kan det också handla om att man inte har någon att gå och äta lunch med. Det är 71 unga som upplevt sig mobbade någon gång under året. Det är allt fler som berättar för någon vuxen om mobbningen, fler tjejer än killar, och det är fler som upplever att de får hjälp.

Av de svarande har 237 unga, 22 procent, känt sig kränkta någon gång under de senaste tolv månaderna, det handlar om något fler killar än tjejer.

- Det känns inte bra, ingen ska behöva bli kränkt på skolan och naturligtvis vill vi ha ett nollresultat här, säger Anna-Lena Pogulis som menar att det finns mycket positivt i undersökningen som visar att det arbete man gjort gett resultat men också flera utmaningar att ta tag i framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om