Hittills har 13 158 fällda älgar rapporterats in till länsstyrelsen i Norrbotten efter jakten. Trots att räkningen inte är helt färdig är det redan nu 290 fler än förra älgjakten och ett nytt avskjutningsrekord alla tider.
– Det har aldrig någonsin skjutits så här mycket älg någonsin i Norrbotten. När det var älgexplosion på 80-talet låg vi på drygt 11 000 älgar. Nu har vi passerat 13 000, säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet Norrbotten.
Enligt honom är den högre avskjutningen helt i linje med älgförvaltningsgruppernas mål om att minska älgstammen. Skogsägarna har tryckt på för att minska betesskadorna och jägarna har ställt upp.
– Det följer planen och om vi tittar på älgobservationerna i början av säsongen är stammen på väg nedåt. Med en kraftig avskjutning nu bör det märkas att det blir mindre älg, säger Björn Sundgren.
Finns det någon oro från jägarhåll över att det blir mindre älg?
– Det förekommer alltid, men vi ser ingenting som tyder på att det är botten ur på älgstammen. Man har vänt det nedåt och det är enligt plan. Sedan finns det naturligtvis jaktlag och områden som tycker att man ser mindre älg och kanske inte vill ha mindre älg.
Enligt Sundgren kan minskningen få störst genomslag för jägare med "sämre älgmarker".
– De som har bra älgbiotoper har kvar mycket älg ändå.
En orsak till att älgstammen inte rasar, trots den kraftigt ökade avskjutningen, förklarar Björn Sundgren delvis med att det föddes många kalvar 2015 och 2017.
– Många jaktlag kanske inte är så jättebra på att skjuta kalv i förhållande till vuxna och den här riktiga dippen i älgstammen tror jag inte kommer på grund av att det var så mycket kalv som överlevde jakten.
Kan den här snörika vintern slå hårt mot älgstammen?
– Det finns risk för att den går hårt åt en del, men det som är avgörande är egentligen hur pass snabb snösmältningen blir. Älgarna klarar sig bra i djupsnön, men om det blir allt för mycket skare under lång tid blir det tungt.
Jägareförbundet har varit kritisk mot viltförvaltningsdelegationens beslut att slopa brunstuppehållet i älgjakten vid Norrbottenskusten hösten 2017, 2018 och 2019.
En motivering till kritiken är att färre kor blir betäckta och att det blir ombrunst med senare födda kalvar som följd.
– Tyvärr får vi gilla läget i två säsonger till, men om jag får tro vad folk säger är det många jaktlag som tar sitt uppehåll oavsett vad länsstyrelsen säger, säger Sundgren.
Som en kompromiss skulle Jägareförbundet kunna tänka sig att förlänga jakttiden till halva december mot att brunstuppehållet återinförs.
– Men det möter kompakt motstånd från renskötseln, säger Björn Sundgren.
I år beslutades också om ett särskilt ”jakttidsfönster” i gränsområdet mellan Arjeplogs och Arvidsjaurs kommun från den 13 november till 3 december. I Överkalixområdet godkändes jakt så sent som 22 december till 8 januari.
– Det är många som är lite upprörda över att man jagar sent och skjuter älgen på områden där de inte finns under hösten, men det var ju själva meningen med det här. Det är nog väldigt infekterat i Överkalix och Pajala skulle jag tro.