Väder och elpriser hänger starkt ihop. Höstens milda, blöta och blåsiga väder har gjort att elpriset legat på historiskt låga nivåer under september, oktober och november. Temperaturen har legat över normalt i stort sett hela hösten. Spotpriserna har i snitt legat på strax över 19 öre per kWh, vilket är de lägsta höst-priserna sedan år 2001.
Enligt elbolaget Bixias kvartalsrapport är risken för kraftigt stigande priser i vinter låg.
– Priserna har varit låga de sista två åren och det beror till stor del på vädret, säger Fårhaeus.
Andra faktorer som påverkat elpriset är att vi har fått in mer förnybar el i systemet, i första hand i form av vindkraft, samt att priset på kol och olja har fortsatt att falla.
Gynnsamt
Även om det är gynnsamt för kunderna så menar han att priserna är för låga.
– Jag sticker ut hakan och säger det. Över tid kan vi inte ligga så här lågt så priserna kommer att gå upp. Nu är det inte lönsamt att bygga vindraft, kärnkraftverken fasas ut och vattenkraften är inte heller lönsam. Det handlar om utbud och efterfrågan, mindre utbud gör att priserna går upp och det blir spännande att se när det blir.
Hur står sig fjärrvärmen när elpriserna är så låga?
– Fortfarande är det konkurrenskraftigt om än suget efter fjärrvärme inte är lika stort. Fjärrvärmen har en egen prissättning och den brukar vara lite lägre än elpriset.
Rörligt avtal
Fortfarande rekommenderar Pite Energi rörliga elavtal, men det är individuellt beroende på hur pass riskbenägen man är.
– Kommer en köldknäpp går priserna upp direkt.
Priserna på långa elterminer är på historiskt låga nivåer vilket gör att långa fastprisavtal också är fördelaktigt.
Vill man ha kontroll och vill veta mer exakt vad elen kostar varje månad kan man binda elpriset.
I december bedömer Bixia att elpriset kommer att stiga något och hamna på mellan 21 och 22 öre per kWh för att i januari och februari stiga till 23-25 öre per kWh.
– Risken för att priserna ska stiga kraftigt i vinter är bedömer vi som låg. Men om vi får störningar i kärnkraften i kombination med kallt väder stiger risken, säger Anders Engqvist.