I enkät, som gjorts av SMF, svarade 55 procent av de tillfrågade entreprenörerna att resultatet försämrats ytterligare under 2006. Bara vart femte företag tror på förbättrade siffror när bokslutet för fjolåret är klart.
- På något sätt måste branschen börja tänka till, tycker Sandström med en tydlig passning till de stora skogsbolagen.
Orsaken till den dåliga lönsamheten är att offertupphandlingar blivit allt vanligare för avverkningar och skogsvård.
- Att använda sig av affärsmetoder med ensidig prispress som främsta verktyg kan leda till en katastrof för många entreprenadföretag och deras anställda, varnar Sandström.
I slutändan lär snålheten också bedra visheten hos de stora skogsjättarna.
- Vi har redan brist på resurser i skogen. Vad händer med industrin om råvaruförsörjningen inte klaras och leveranserna uteblir? Hur ska vi få yngre att ta över företagen när lönsamheten är så låg? Skogsbolagen leker med elden, tycker Sandström.
Duktiga sticker
I går bjöds representanter för skogsföretagen till en temadag på Pite havsbad. Bland annat för att lyssna och lära hur andra branscher gjort för att motverka extrem prispress.En av föreläsarna var Anna Furness-Linden från Skogsforsk som presenterade ett examensarbete, utfört vid Lunds Tekniska Högskola, om affärsrelationerna mellan skogsföretagen och entreprenörerna. Enligt henne är klassisk upphandling som affärspraxis i skogsbruket motiverat men också riskabelt.
- Risken är att man väljer bort och avskräcker de verkligt duktiga entreprenörerna, de som kan räkna på sina affärer och de som också är intresserade av utveckling. Det är dessa som först lämnar marknaden när de inte anser sig få tillräckligt betalt för sin produkt och sitt utvecklingsarbete.
Dela på kakan
Furness-Linden uppmanar till närmare relationer mellan kund och leverantör.- Grundtanken är inte alls krånglig. Det handlar om att hjälpas åt att baka den största möjliga kakan och sedan dela på den.
Hon gav också en känga till de stora skogsbolagen.
- Var finns alla professionella inköpare? I dag handlar det om att någon kör sitt race och sedan följer alla andra efter som en virvelvind.
Gösta Färnström, chefsutvecklare på Institutet för ledarskapsutveckling, IFL, delar Furness-Lindens syn.
- Att arbeta i samverkan är alltid lönsammare, påpekar han och propagerar för så kallad Partnering.
- Byggbranschen har insett värdet. Med samma mål och ömsesidigt förtroende skapas vinna-vinna-situationer.
Färnström lyfter gärna upp det långsiktiga tvåpartssamarbetet mellan Mc Donalds och Wästbygg som exempel.
- Genom samverkan och erfarenhet har Wästbygg kortat byggtiden för nya Mc Donalds-restauranger från 16 till åtta veckor. Det bygger också varje restaurang 20 procent billigare än 1995. Att sedan Wästbygg tjänar en miljon på varje bygge struntar nog Mc Donalds i.
Han tror att strategisk partnering i många delar kan överföras till skogsbruket.
Goda ambassadörer
Urban Nordmark, avverkningsansvarig på Sveaskog, deltog också på temadagen.- Offertupphandling kan bli startskottet för ett långsiktigt partnerskap. Men självklart behöver vi, liksom entreprenörerna, utveckla rutinerna.
Diskussionerna och föreläsningarna som SMF tagit initiativ till anser han givande.
- Självklart har allt som sagts här startat en process i mitt huvud. Men jag vill också påminna om att vi redan i dag väger in mjuka delar, inte bara priset, vid våra upphandlingar. Det kan handla om allt från leveranssäkerhet och kvalitet till att våra entreprenörer ska vara goda ambassadörer för Sveaskog.