Rekordintresse för naturbruk på Gran

NATURBRUK. Intresset för utbildningarna på Grans naturbruksskola i Öjebyn ökar för tredje året i rad. Vid den preliminära antagningen i slutet av mars fanns det 91 förstahandssökande, att jämföras med 76 vid motsvarande tid år 2003. Det innebär en ökning med cirka 20 procent.

Piteå2006-04-11 00:00
Antalet första-, andra-, tredje- (och så vidare) -handssökande till de 100 utbildningsplatserna var 176, en rekordsiffra. År 2004 var motsvarande siffra 150.

- Det är för tidigt att säga vilka studieinriktningar som årets sökande siktar på, eftersom man bara söker till naturbruksprogrammet och inte till någon speciell utbildning. Men vi vet ju att man i stor utsträckning söker sig till oss för djurvårds- och hästutbildningarnas skull, säger skolans verksamhetschef och rektor, Bo Wiberg, som är jätteglad över att intresset för naturbruksprogrammet på Gran bara ökar.

Basår

Årskurs 1 är som ett basår då alla elever läser i stort sett samma kurser.

Först i årskurs 2 får man välja inriktning, bestämma sig för en av de fem olika utbildningsprofiler som står till buds: djurvård, hund, hästhållning, jordbruk eller djurvård/ häst special (med naturvetenskaplig fördjupning).

I maj får alla en andra en andra chans att söka, utifrån vårbetyget, och i juni, veckan före midsommar, äger den slutliga antagningen rum.

Nålsöga

Den inriktning som har flest elever är djurvård/häst special, en förhållandevis krävande utbildning med en hel del matematik, fysik och kemi förutom mer praktiska ämnen som till exempel djursjukvård och sällskapsdjur (gäller djurvård special) eller hästkunskap, ridning och körning (häst special).

Här går man med fördel om man tänker läsa vidare till agronom, veterinär, landskapsarkitekt, biolog etcetera.

- SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, ser naturbruksskolorna som sin bästa rekryteringsbas. Men det finns ju även andra högre utbildningar som biologprogrammet på Lunds tekniska högskola. Och eftersom den svenska veterinärutbildningen är ett sådant nålsöga som kräver så väldigt höga betyg, i princip MVG i alla ämnen, utbildar sig en del i Köpenhamn och Ungern, säger Bo Wiberg.

Intresset för jordbruksinriktningen ökar inte, men ligger på en stabil nivå.

Det är också den profil där man finner grabbarna, annars är den kvinnliga dominansen total bland eleverna på Gran.

Bo Wiberg kan till exempel bara erinra sig en enda pojke som gått hästhållningsinriktningen genom åren.

Fina gårdar

- En handfull ungdomar, 5-10 elever, söker sig till Gran för att gå jordbruksprofilen. Men vi har också elever som hoppar över till jordbruks från någon av de andra utbildningsprofilerna. De kan ha blivit intresserade av lantbruksdjur under sin APU (arbetsplatsförlagd utbildning) på någon av våra fina, moderna gårdar, säger Bo Wiberg.

Jordbruks är kanske den bredaste av skolans inriktningar. Och enligt broschyren från huvudmannen Norrbottens läns landsting är chansen stor att få jobb, då det råder brist på utbildat folk inom jordbruksnäringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om