Rekordår för lokala motioner

Det motioneras flitigt bland Piteås kommunpolitiker. Under årets första månader har kommunfullmäktige fått in fler motioner än vad som vanligen kommer in under ett helt år.

Ovanligt många motioner har kommit in till kommunfullmäktige under årets första månader – 29 stycken jämfört med de senaste årens genomsnitt på knappt 19.

Ovanligt många motioner har kommit in till kommunfullmäktige under årets första månader – 29 stycken jämfört med de senaste årens genomsnitt på knappt 19.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2015-04-23 10:15

Från årsskiftet till och med den 13 april hade 29 motioner lämnats in till Piteå kommunfullmäktige. Det kan jämföras med 23 stycken under hela fjolåret, vilket då utgjorde rekord för de senaste fem åren. Av motionerna som kommit in hittills i år, ligger Skolpartiet bakom 18.

– Det finns bitar i kommunen som måste åtgärdas, speciellt på landsbygdssidan. Vi har fortfarande några motioner under bearbetning, säger Anders Nordin, partiets ledamot i kommunfullmäktige.

Nya ögon

Sedan Skolpartiet röstades in i kommunfullmäktige i höstas, har partiet lämnat in 28 motioner. Sex av dem handlar uttryckligen om skolan och den kommunala skolstrukturen. Övriga behandlar bland annat landsbygdsfrågor, kommunal demokrati, miljö och infrastruktur. Enligt Anders Nordin finns inga ramar för vad partiet kan motionera om.

– Det verkar som om de andra partierna har varit med så länge och är så undertryckta att de inte ser problemen. Det behövs nya ögon, det är därför vi lämnar in så många motioner, säger han.

Viktigt för oppositionen

Centerpartiet är det av de etablerade partierna som lämnat in flest motioner sedan år 2010. Majoriteten gäller landsbygds- och miljöfrågor. Partiet har dessutom lämnat in sex gemensamma motioner tillsammans med Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna.

– Motionsrätten är livsviktig. Det är det sätt vi har, som oppositionspolitiker, att lägga fram förslag till förändringar och tydliggöra vad vi vill med vår politik, säger gruppledare Majvor Sjölund.

Samtidigt är det viktigt att inte missbruka motionsrätten, påpekar gruppledaren.

– Allt som ska utredas tar tid och tid är pengar, så det är viktigt att vi som ledamöter tar ansvar för att inte lägga motioner som vi på förhand vet är omöjliga att få igenom. Det gäller att man som ledamot tar ansvar för det man motionerar om. Det ska vara övergripande saker som är av vikt för kommunen, säger Majvor Sjölund.

När ett nytt parti lämnar in många motioner, känner ni som etablerat parti press att lämna in fler?

– Nej inte alls. Vi lämnar in motioner i de saker vi tycker är viktiga, oavsett om de andra lämnar in fler. Vi låter oss inte stressas av det, säger Majvor Sjölund.

Motioner som lämnas till kommunfullmäktige skickas vidare till kommunstyrelsen för beredning. Inom ett år ska ärendet skickas tillbaka till kommunfullmäktige för beslut. Fullmäktige kan då bifalla eller avslå motionen, anse den som besvarad eller skicka tillbaka den för vidare beredning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om