Förra året brann ungefär 580 hektar skogsmark i Sverige, enligt siffror från MSB. Mest skog förstördes i Ljusdals kommun, där nära 50 hektar, eller 500 000 kvadratmeter, brann. Skogsbränder innebär stora förluster för skogsägare och försäkringsbolag.
– Även kommunerna och staten har stora utgifter vid varje utryckning, säger Anders Granström, brandforskare på Statens lantbruksuniversitetet i Umeå, till Nyhetsbyrån Siren.
Antalet skogsbränder i fjol var det högsta sedan värmeböljan 2018, då räddningstjänsten runt om i landet ryckte ut 4 452 gånger. År 2022 skedde 3 042 utryckningar i skogsmark.
I Piteå brann 3 195 kvadratmeter skog ifjol och i Älvsbyn 150 kvadratmeter. Arvidsjaur och Arjeplog var förskonade.
Årets brandrisksäsong började oroligt med ett par gräsbränder som belastade räddningstjänstens resurser. Men den risken är som bortblåst efter ett par veckor med dåligt väder.
– Regnet har varit en gudagåva, säger räddningschefen för Piteå/Älvsbyn, Jim Lundström.
Sammanlagt inträffade 16 händelser av skogsbränder i Piteå och Älvsbyn förra året. I år har det hittills rapporterats 14 händelser om gräs- och skogsbränder. Enligt Jim Lundström har läget varit kontrollerbart.
– Vi har inte byggt ut med mer resurser än tidigare år. Runt midsommar var det prat om att införa eldningsförbud, men sen kom regnet.
Störst belastning upplevde räddningstjänsten när det brann på tio olika platser samtidigt i de gemensamma områdena Jokkmokk, Gällivare och Kiruna. Källan till skogsbränderna kan variera mellan två olika faktorer, menar Jim Lundström.
– Det kan bland annat bero på hur väderleken ser ut, många blixtar och åska brukar oftast resultera i en och annan skogsbrand. Sen handlar det också om hur folk rör sig, om de är ute i skogen och eldar.
Skogsbrandsäsongen brukar vara fram till september då luftfuktigheten ökar. Tack vare det våta vädret är risken för bränder låg. Men Jim Lundström vill ändå påminna om att risken inte är obefintlig.
– Det räcker med att högvärmen kommer tillbaka i en vecka så torkar allt upp.
I år råder inget eldningsförbud i Norrbotten och nu under bärplockarsäsongen är det inte ovanligt att det dyker upp någon dåligt släckt lägereld i samband med att folk bereder lunch i skogen, enligt räddningstjänsten.