Rekonstruktion gav annat resultat

En ny rekonstruktion genomfördes i går i Kalamark, där bröderna Lindberg brutalt attackerades 2004. Två av tre figuranter lyckades nu ta sig igenom det lilla hålet in i ladugården, vilket enligt livstidsdömde Kaj Linnas advokat pekar mot en annan gärningsman än hans klient.

Thomas Ennefors och Håkan Nyman från åklagarmyndigheten i Luleå på väg att lämna Kalamark. De var försiktiga i sina kommentarer.

Thomas Ennefors och Håkan Nyman från åklagarmyndigheten i Luleå på väg att lämna Kalamark. De var försiktiga i sina kommentarer.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2010-05-07 06:09

Videon är inte längre tillgänglig

Figuranten, som enligt advokaten skulle föreställa det så kallade kronvittnet, tog sig visserligen inte igenom hålet men kunde däremot trä den snickrade ramen med samma mått över kroppen.
- Jag hade naturligtvis varit ännu gladare om han tagit sig igenom gluggen också, men det här visar ändå att det kanske inte beror så mycket på personens vikt som på kroppsbyggnad, teknik och framför allt vilja att ta sig igenom, sa advokat Johan Eriksson, som anser att rekonstruktionen klart pekar mot en annan möjlig gärningsman.
Totalt fyra figuranter med olika kroppskonstitutioner deltog i rekonstruktionen på onsdagen. Två av tre tog sig igenom hålet, som mätte cirka 26 x 45 centimeter, och tre av fyra lyckades trä ramen med samma mått över kroppen. Fingeravtryck
Kaj Linna dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse av både tingsrätt och hovrätt. Teknisk bevisning saknades. Målet kom istället att avgöras bland annat av vittnesuppgifter som pekade på att Linna pratat om att göra en stöt i Kalamark. Advokat Eriksson har nu begärt att detta vittne ska dna-testas, något som inte gjordes under polisutredningen 2004. Eriksson vill att personens dna ska matchas mot de spår man faktiskt funnit, men som tidigare bara jämförts med Linnas dna.
Det handlar bland annat om den snusloska som hittades på gårdsplanen vid bröderna Lindbergs vagnslider och det fingeravtryck man fann på en fiskekortslåda inne i huset, ett fingeravtryck som inte lämnats vare sig av någon av bröderna eller av Linna.
På plats vid rekonstruktionen i Kalamark fanns även åklagarkammarens chef Håkan Nyman och vice kammarchefen Thomas Ennefors.
Försiktiga kommentarer
De var betydligt försiktigare i sina kommentarer än advokat Eriksson och konstaterade i stort bara att det filmade materialet nu ska redigeras, för att därefter skickas till riksåklagaren och Högsta domstolen, HD, för bedömning.
HD fattar sedan beslut om Kaj Linna ska beviljas resning och hovrättsrättegången i så fall ska tas om. Det beslutet kan dock komma att dröja till efter sommaren.

BAKGRUND

Det ofattbara inträffade i byn Kalamark den 14 april 2004, då Roger Lindberg mördades och brodern Sune misshandlades svårt. Få händelser är så omtalade och omskrivna i Pitebygden. Detta är vad som hänt:

16/4 -04

Hemtjänsten slår larm, sedan man hittat Sune liggande på köksgolvet, svårt medtagen. Roger hittas senare död i ladugården och en intensiv mordutredning startar.
18/4 -04

Den så kallade 33-åringen grips, misstänkt för mord och grov misshandel.
20/4 -04

33-åringen släpps, polisen söker fler misstänkta gärningsmän.
24/4 -04

Kaj Linna anhålls i sin frånvaro, misstänkt för inblandning i rånmordet.
1/7 -04

Linna grips i Swansea, Wales, och utlämnas till Sverige.
31/11 -04

Linna åtalas för grovt rån och mord på Roger Lindberg, utpekad av det så kallade kronvittnet, en 32-årig bekant sedan tio år tillbaka som säger sig ha försökt få honom att avstå från rån-planerna.
7-14/12 -04

Rättegång hålls i Luleå tingsrätt. Teknisk bevisning saknas, men åklagaren hävdar att Linna tveklöst är den som utfört dådet. Försvaret menar att han hade alibi för mordkvällen, då han avslutade ett telefonsamtal i bostaden nio mil därifrån efter klockan 18 och omöjligt hunnit ta sig till mordplatsen till den tid då grannen såg mördarens ben i gluggen på ladugården.
29/12 -04

Tingsrätten dömer Kaj Linna till livstids fängelse för mord, grovt rån och stöld. Advokaten säger att det är ett hot mot rättssäkerheten att man kan dömas för mord med så litet bevisning. Domen överklagas.
18/3 -05

Hovrätten för Övre Norrland fastställer tingsrättens dom.
17/4 -05

Linna överklagar till Högsta domstolen, HD, men nekas prövningstillstånd.
14/6 -06

Dagens Nyheter granskar fallet. I en artikel hävdas att det så kallade kronvittnet lämnat falska vittnesuppgifter och att Norrbottenspolisen slarvat med utredningen.
1/2 -09

En fristående expert har hittat ett dna-bevis, en snusloska som hittades på gården, som aldrig redovisats.
10/2 -09

Chefsåklagare Jörgen Lindberg vid riksenheten för polismål beslutar att granska hela förundersökningen för att ta reda på om polis eller åklagare gjort sig skyldig till något brott.
28/2 -10

Högsta domstolen öppnar utredningen igen. Riksåklagaren får i uppdrag att göra en ny rekonstruktion och att redovisa det så kallade dna-spåret, snusloskan.
26/4 -10

Utredningen av polis och åklagares arbete läggs ner. Brister finns, men ligger inte "på straffbar nivå".
5/5 -10

Rekonstruktionen görs om på brottsplatsen i Kalamark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om