Regler för laxfiske kritiseras

Det blir allt svårare att fiska lax i Piteå. Den minskade kvoten, det faktum att den består av både vild och odlad lax, samt en fiskeperiod vid en olämplig tidpunkt har drabbat kustfisket. Magnus Persson, yrkesfiskare, har inte längre någon lax att sälja och efterfrågar en kvot utifrån det lokala laxbeståndet.

Magnus Persson har ingen försäljning av lax eftersom årets kvot är liten och perioden är kort.

Magnus Persson har ingen försäljning av lax eftersom årets kvot är liten och perioden är kort.

Foto: Erik Westergren

PITEÅ2015-07-23 20:49

I år var tilldelningen av odlad lax 6000 och vild lax 12 000 stycken i det område där Norrbotten ingår. Fiskeperioden startade 17 juni och den vilda laxen stoppades 6 juli, och den odlade 11 juli. Kvoten är mindre än förra året och i Piteå ligger dessutom den korta fiskeperioden i svackan mellan den vilda och den odlade laxens vandring.

– Den vilda laxen kommer tidigare än den odlade. Den hinner passera Piteälven innan perioden börjar, så vi hinner inte vara med. Mycket av det vi fiskar är odlad Luleåälvslax, säger han.

Han vill utöka tidsperioden för laxfiske och underlätta för yrkesfiskarna.

– Man bör ha möjlighet att kunna fiska lax under en längre period. Normalt skulle vara från början av juni till slutet av augusti. Så var det tidigare.

Orättvis kvot

Det är mycket vild lax i Kalix och Torneå och yrkesfiskarna hinner fiska upp mycket av den sammanlagda kvoten innan den odlade laxen passerar Piteå. Magnus Persson efterfrågar en mer rättvis kvot som tar hänsyn till det lokala laxbeståndet.

– Vi måste ha en annan fördelning, kommunvis eller dylikt, säger han.

Reglerna tar hänsyn till den svagaste ån och kvoten gäller i hela området.

– Det är som om det skulle vara lite älg i Kalmar och man inte skulle få skjuta någon här uppe, säger han.

Både vild och odlad lax

Kvoten består av både vild och odlad lax, någonting som Magnus Persson anser borde ändras.

– Den odlade laxen har inget genetiskt värde eftersom den är ditplanterad för att fiskas som kompensation.

När den vilda laxen fyllde kvoten så stoppades också fisket av den odlade laxen, trots att den inte var fylld. Anledningen är att laxen räknas utifrån den gemensamma kvoten.

– Det finns mycket vild lax, men det ska inte påverka fisket av den odlade laxen, säger han.

Han menar att kvoten har krympt med tio procent varje år och önskar att den gällde enbart den vilda laxen.

– Det finns en kvot på vild lax, det köper jag. Men jag skulle vilja att de lyfter ut den odlade kompensationslaxen ur kvoten. Den är utsatt för att fiskas, så den borde vi få fiska fritt.

Mycket lax

Reglerna begränsar invånarnas möjlighet att köpa lokal fisk.

– Vi har lättare att få tag på fisk från medelhavet och västkusten än från orten. Regeringen säger att de vill värna om kustfisket, men tjänstemännen hittar alltid en anledning att minska kvoten. Sälen är ett stort problem för kustfisket, men myndigheterna är ett större problem.

Det har tidigare funnits många yrkesfiskare i Piteå, men idag är det bara en tiondel kvar, menar han.

– Det är bara vår mentala styrka som håller oss kvar.

Magnus Persson har fiskat i 30 år och tillhör den femte generationen fiskare i släkten. Han hävdar att det under de senaste 50 åren aldrig har varit mer lax än nu.

– Det är många kunder som tror att det är ont om fisk, men det är ont om fiskare. Vi har starka bestånd på lax, löja och sik. I och med att kvoten fiskas upp så fort så är det tydligt att det finns mycket lax. Vi hinner inte ens få ut redskapen som vi ska använda.

Det finns ingenting som hindrar att Piteåborna ska få köpa lokal lax, menar han.

– Jag lovar att komma tillbaka med mycket fisk nästa år, om de får någon ordning på det här. Jag ska göra Piteåborna nöjda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om