Regler för bred last bekymrar

Regelverket för breda laster av hussektioner är ett stort bekymmer för Lindbäcks bygg. Det handlar om hundratals miljoner per år som aldrig omsätts och beskattas.

Påverka. Mattias Dahl, vd Transportföretagen, hoppas kunna påverka så att det lättare att få dispens för breda hustransporter.

Påverka. Mattias Dahl, vd Transportföretagen, hoppas kunna påverka så att det lättare att få dispens för breda hustransporter.

Foto: Torbjörn Carlsson

Piteå2018-03-09 17:30

När Lindbäcks byggde sin husfabrik på Haraholmen så fanns sjöfarten som en möjlig transportväg för husmodulerna ner till Mälardalen där företaget har cirka 70 procent av sina kunder. Men planerna lades på is eftersom det inte gick att få ekonomi och logistik med båttransporter.

Nu rullar 30-50 tunga transporter per vecka på lastbil. Problemet är lastbredden. Idag medges inga allmänna undantag för hustransporter som är bredare än 4,15 meter, om än Lindbäcks bygg i vissa fall har fått dispens och det specialtillstånd som krävs.

I Transportstyrelsens allmänna råd om undantag för färd med breda fordon står ”Undantag för transport av nytillverkade hus och hussektioner bör, av hänsyn till trafiksäkerheten och framkomligheten, inte medges om bredden överskrider 415 centimeter”.

– Vi vill givetvis ha samma villkor som övrig industri, det vill säga 4,5 meter, för breda transporter, säger logistikchefen Lars Wallgren som redogjorde för transportsituationen när fabriken fick studiebesök av Catharina Elmsäter Svärd, vd Sveriges Byggindustrier och Mattias Dahl, vd Transportföretagen, på fredagen.

Lars Wallgren visade med siffror hur regelverket påverkar Lindbäcks bygg.

Transportkapaciteten minskar med 20 kvadratmeter per kolonn. Det motsvarar 12 500 kvadratmeter bostäder per år som inte blir tillverkade. Eller med andra siffror, 200 lägenheter på 63 kvadratmeter per år som inte blir inflyttade. I pengar handlar det om 320 miljoner per år som inte blir omsatta och beskattade.

–  Vi behöver bygga mycket i landet och då måste transporter och infrastruktur fungera. Vi kommer att göra vårt för att påverka beslutsfattarna, säger Catharina Elmsäter Svärd, som för övrigt var imponerad av Lindbäcks industriella metoder för husbyggande.

Den största delen av Lindbäcks marknad (70 procent) ligger i Mälardalen och då är just regelverket för breda transporter en av de stora utmaningarna. Den andra är Stockholm stads lokala regelverk. Där tillämpas 12-metersregeln för lastbilar.

Hustransporterna kan inte köra fram till byggarbetsplatserna utan måste först lastas om. Det kostar tid och pengar. Men 12-metersregeln är möjligen svårare att rucka på eftersom syftet är att i största möjliga mån utestänga lång lastbilstrafik från Stockholmsregionen.

För att möta det problemet har Lindbäcks köpt upp ett markområde för omlastning och viss lagerverksamhet mellan Uppsala och Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!