PT har tidigare berättat om den tuffa situationen för medicinska sekreterare i Piteå. Dåliga arbetsvillkor, låg lön och hög arbetsbelastning har lett till stora protester. Bristen på utbildad personal är akut och läget försvårades när Lernia lade ned sin utbildning till medicinsk sekreterare i Luleå.
Nu vill Region Norrbotten införa en snabbutbildning för att lösa problemet.
"Vi arbetar med att se hur vi kan locka fler till yrket och Region Norrbotten, bland annat genom förslag med en uppdragsutbildning med studieförmån samt att genomföra rekryteringar av medicinska sekreterare redan under studietiden", skriver Jan Sundqvist, HR-ansvarig, i ett inlägg på Regionens interna nät.
Sundqvist uppger vidare att det är flera åtgärder som pågår.
"Den senaste är en förfrågan till Arbetsförmedlingen om möjligheten att genomföra en arbetsmarknadsutbildning till medicinsk sekreterare för sina arbetssökande", skriver han.
Snabbutbildningen som föreslås ska vara 36 veckor i stället för studier i två år på heltid som de redan anställda medicinska sekreterarna har genomgått.
Regionens utspel har rört upp heta känslor. I 24 kommentarer till inlägget sågar yrkesgruppen snabbutbildningen och hur arbetsgivaren värderar sina medicinska sekreterare.
"Men nu får det väl ändå vara nog. Är vi på den nivån och så mycket värda att en arbetsmarknadsutbildning räcker", kommenterar en kvinna.
"Arbetsmarknadsutbildning, på riktigt? Ska det motsvara en utbildning på 400 YH-poäng", skriver en utbildad medicinsk sekreterare.
Det lokala facket Vision ställer sig bakom arbetsgivarens förslag trots protesterna från sina medlemmar.
"Vår bedömning är att en uppdragsutbildning på 36 veckor är otroligt mycket bättre än att inte utbilda någon alls", skriver Visions ordförande i Luleå, Per Vestin, i ett brev till de medicinska sekreterarna.
Enligt Vestin är undersköterskor den troligaste gruppen att gå snabbutbildningen, men det råder brist även på den yrkeskategorin inom Region Norrbotten.
"Absolut, det finns administratörer i Boden, nån kan vara intresserad från lagret, köket eller städet, men den stora rekryteringsbasen är undersköterskorna", skriver Per Vestin.