Regionen ser över finansieringsmöjligheter

Frågan om finansiering av Neurolinjen drog ut på tiden på grund av besparingskravet på 700 miljoner kronor och coronapandemin. Regionen ser nu över ärendet inför höstens budgetering.

Kenneth Backgård, regionråd (SJVP), vill titta särskilt på frågan om finansiering av den här typen av utbildning.

Kenneth Backgård, regionråd (SJVP), vill titta särskilt på frågan om finansiering av den här typen av utbildning.

Foto: SIMON ELIASSON

Piteå2020-08-23 17:00

– Tyvärr har mycket hamnat i stå. Det handlar om behandlingar, operationer, besök, men också sådant här. Men vi börjar komma i någorlunda normalläge, säger regionrådet Kenneth Backgård (SJVP).

Nu ska Region Norrbotten se över vilka möjligheter som finns.

– I enighet med översynen av all verksamhet så ska vi se över det här. Vi tittar på allting inför höstens budgetering. Allt är under lupp. Den strategiska planen tas i oktober, säger Kenneth Backgård och tillägger att utbildningar som den på Framnäs är viktiga.

Innan han begav sig in i politiken arbetade han som psykolog.

– Psykiatri ligger mig varmt om hjärtat. Vi ska titta särskilt mycket på den här frågan.

Anders Öberg (S) är en av dem som drivit frågan om ekonomisk ersättning för kursdeltagare som går utbildningen.

– Jag blir ledsen när jag hör att de lägger ner en utbildning som betyder så mycket för många, säger han och tillägger att han vet personer som väntat på att finansieringen ska lösa sig för att kunna gå utbildningen.

Det politiska förslaget handlade om att förlänga vårdkedjan för patienter med förvärvade hjärnskador, där Neurolinjen skulle definieras som en rehabiliteringsinstans dit specialistvården skickar patienter.

– Västerbotten har haft en sådan lösning, säger Anders Öberg.

Stefan Stridsman, verksamhetschef för Kompetenscentrum Rehabiliteringsmedicin, tog fram en rapport som gick vidare till hälso- och sjukvårdsdivisionen.

– Det handlade om enstaka personer som bor långt bort och inte kunde finansiera resor och boende i Piteå under utbildningen. Förslaget hann inte gå till skarpt läge innan Framnäs signalerade att de inte skulle fortsätta med utbildningen, säger han.

Anders Öberg menar att en utbildning som Neurolinjen kan gynna regionen ekonomiskt på sikt.

– Förutom ett personligt lidande så handlar det om stora kostnader för samhället, med ett ökat regionalt sjukvårsbehov. Neurodelen är redan hårt ansatt. Utbildningen hade kunnat minimera det. Den ger fysiska möjligheter, men också insikter för att personen ska bli en del av samhället igen, säger han.

Bo Olofsson, rektor på Framnäs folkhögskola, har tidigare uppgett att Region Norrbotten ger ett lägre bidrag till folkhögskolorna än andra regioner. I år handlar det om en total summa på 938 028 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!