– Det finns spekulationer om att vi valde bort robotlösningen för att spara pengar, men så är det inte. Vi bedömde att vi inte skulle tjäna något på det, säger Maria Joelsson. Hon är läkare, biträdande chef för Division länssjukvård 1 och medlem i projektstyrgruppen som jobbat med det nya journalsystemet.
Hon förklarar att de valde bort robotlösningen, det vill säga, att låta datorer och mjukvara flytta över all information, skulle leda till så många fel att det skulle krävas väldigt omfattande manuella korrigeringar. För patientsäkerhetens skull bedömde regionen därför att överflytten av läkemedelslistor och journalanteckningar måste ske manuellt.
– Vi hade inte haft någon nytta av robotlösningen, även om vi hade valt till den. Vi hade det äldsta journalsystemet i landet och det bygger på fritext. Det nya systemet är mer strukturerat och bygger på kategoriseringar som är kopplade till Socialstyrelsen. Även om vi hade haft robotlösningen hade den inte kunnat läsa informationen i det gamla systemet och översätta den på ett korrekt sätt.
– Nu när vi flyttar över läkemedelslistorna passar vi även på att se över så att de stämmer.
Maria Joelsson är medveten om problemet med den stora arbetsbörda som lagts på läkarna, särskilt i primärvården, och jobbar på att hitta alternativa lösningar för att lätta på den arbetsbördan och frigöra tid för läkarna att träffa sina patienter. Hon kan inte gå in i detalj på vad lösningen innebär ännu, mer än att det är på gång.
– Vi arbetar ständigt med att hitta bättre och effektivare sätt att arbeta på. Just nu pågår ett intensivt arbete med nya arbetssätt för att flytta över läkemedelslistorna och vi hoppas på att ha en lösning inom några veckor. Vi har också förtydligat våra riktlinjer för när läkemedelslistorna ska föras över. Om man inte ändrar i listorna behöver den inte föras över just nu, då kan man vänta.
Hon betonar också att själva perioden som överflyttningen sker i, är en intensiv fas som sen kommer plana ut, även om det tar lång tid.
– Besöken tar lite längre tid under denna fas, och vi ber patienterna att ha tålamod med att besöken tar längre tid under den här fasen.