När Folkhälsomyndigheten i början av januari gick ut med att regionerna kunde börja vaccinera även utsatta personalgrupper inom vården valde Region Västerbotten att fördela ut 700 doser till de tre sjukhusen i Umeå, Skellefteå och Lycksele.
– Vi styrde om en mindre mängd vaccin till personalkritiska enheter inom akutvården och förlösande barnmorskor som vi har så få av. Skulle vi få ett utbrott där skulle det bli svårt att föda barn, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare vid Region Västerbotten.
Enligt honom valde man dock att avbryta vaccineringen av personal när det stod klart att Astra Zenecas vaccin inte ska användas till äldre över 65 år.
– För att kunna använda allt vaccinet som kommer från Moderna och Pfizer till de äldre, säger Ronny Lestander.
När Region Västerbotten nu fått tillgång till Astra Zenecas vaccin kommer man att fortsätta vaccineringen av utsatt vårdpersonal. Totalt 400 doser ska fördelas ut till de tre sjukhusen från och med nästa vecka.
– Vi kommer att vaccinera personer som jobbar på enheter där man tar hand om covid-fall i det akuta skedet, säger han.
Hur vanligt är det att regionerna vaccinerar viss vårdpersonal parallellt med personer i prioriteringsgrupp 1?
– Jag tror att de flesta regionerna har gjort det, men i väldigt liten omfattning. De största regionerna Stockholm, Göteborg och Malmö hann börja vaccinera ganska mycket, men jag tror att de har bromsat in i och med att vaccinflödet stannade upp.
Vilken effekt som vaccineringen av vårdpersonal har gett kan Ronny Lestander inte svara på. Däremot konstaterar han att Västerbotten varit förskonade från större utbrott i sjukhusmiljö.
– På sjukhusen har vi aldrig haft något stort utbrott bland personalen. Det vi har sett är framförallt ute i den kommunala verksamheten.
Ronny Lestander konstaterar att Norrbotten har haft ett högre tryck på Iva-vården än Västerbotten under pandemin, men han oroas över den senaste tidens snabba smittspridning.
– Vi har en kraftig smittspridning i Skellefteå och Lycksele och vad vi förstår är en stor andel den engelska mutationen. Det är lite krisläge.
Känner ni av det i Iva-vården?
– Idag ser vi ingen jättestor ökning. De flesta smittade är unga människor mellan 19 och 55 år och vi ser tack och lov väldigt lite smittspridning i åldersgruppen äldre äldre.