Region Norrbotten har initierat en utredning om att lägga ner den psykiatriska slutenvårdsenheten i Piteå. Istället ska speciella omvårdsteam skapas med möjlighet att träffa patienter i hemmet. Planerna kritiseras av personal på slutenvården. Regionstyrelsens ordförande Anders Öberg (S) säger att han kan förstå oron, men säger också att framtidens vårdbehov kräver nya sätt att bedriva vård.
– Jag är ödmjuk inför att man både som medarbetare, patient och norrbottning generellt inte ser hur andra former av vård skulle kunna fungera. Jag har respekt för att man kan känna oro, men vi behöver titta över hur vi kan möta de nya utmaningarna med att trygga den vård som behövs med färre resurser.
Men finns det inte risk att de som är svårast sjuka får betala ett högt pris för en sådan reform?
– Erfarenheterna från Västernorrland är tvärtom, att fler har fått det bättre.
Regionrådet Birgritta Johansson Huuva (C) har själv en bakgrund som psykiatriker. Även hon ser stora fördelar med ett arbetssätt där fler som mår psykiskt dåligt kan behandlas i sitt hem.
– Det är en förstärkning av psykiatrins möjligheter att tillgodose patientens behov. Erfarenheten är att slutenvårdspsykiatrin inte tillför annat än en övervakningsfunktion. Många patienter har större nytta av att få den tryggheten tillgodosedd via en utökad öppenvård där man kan få stöd i sitt hem.
Ser du inte en risk för att antalet suicid ska öka?
– Jag tror inte det. Har man behov av så tät övervakning som man behöver vid suicidrisk, då ska man vara på en avdelning. Den möjligheten kommer också att finnas kvar med slutenvårdsenheter i Sunderbyn och Gällivare. Vi ska självklart ha möjlighet till inläggning när man behöver ständig övervakning och akut medicinsk behandling.
– I dag är det däremot så att risken för suicid ökar när man går hem från slutenvården, då man inte har något stöd i hemmet. Med det nya vårdsättet kommer det stödet redan finnas på plats.
Birgitta Johansson Huuva (C) säger att hon på det stora ser positivt på införandet av specialiserada psykiatrisk omvårdnadsteam i hemmet.
– För mig är de här ett sätt att överbrygga glappet mellan slutenvård och öppenvård. Våra medarbetare får också ett meningsfullt uppdrag när de jobbar med patienterna hemma, där de känner att de gör skillnad och kan jobba med individen.