TT uppger att regeringsuppdraget handlar om att polisen bland annat ska redovisa hur handläggningstiderna utvecklats de senaste åren och vilka faktorer som påverkat dem. Vidare ska det klargöras vilka långsiktiga åtgärder polisen tänker vidta för att göra handläggningarna mer effektiva, och hur den ska skapa en nationell likvärdighet. Dessutom kräver regeringen att polisen framgent för statistik över handläggningstiderna.1 mars nästa år måste polisen komma med en första rapport, den slutliga ett år senare.
Sålde fastigheten
Regeringens beslut välkomnas av Seved Wiklund, som driver Fritid & Vildmarksliv i nya lokaler vid E4. PT skrev för ett år sedan om de negativa effekter han drabbats av på grund av segheten.
– Det har inte blivit mycket bättre, säger Seved Wiklund, som säljer 3000 vapen per år.
Det gör honom till näst störste vapenhandlaren i Sverige. Just nu har han 650 vapen värda cirka fem miljoner kronor i depå i väntan på att köparna ska få sin licens.
Till saken hör nämligen att när köparen väljer sitt vapen har det ett unikt serienummer som ska skrivas in i ansökan om licens, och för att få det måste vapnet tas hem. Lagerhållningen har kostat Seved Wiklund så stora pengar att han tvingats sälja den fastighet han byggt för 12 miljoner kronor, till fastighetsbolaget Norrpojkarna NP3 AB.
– Ett skäl till att jag sålde var problemet med de långa handläggningstiderna. Fem miljoner kronor är mycket pengar för oss, säger Seved Wiklund, som uppger att en del jägare har valt att inte alls ansöka eftersom det tar så lång tid att få licens.
– Jag har också haft några få kunder som avbokat sina vapenköp, säger Wiklund.
Branschen i gungning
Han säger att de långa handläggningstiderna har gjort att hela branschen är i gungning. Grossisterna har det inte heller lätt.
– De har inte oändliga lager och plötsligt kommer alla handlare och ska ha vapen när väl licensen kommer. Det blir problem, säger Wiklund, som anser att regeringens uppdrag är bra, och nu landar frågan hos bland annat polisen i Norrbotten där Håkan Karlsson är polisområdeschef.
– Vi vet om kritiken. I dag har vi åtta veckors handläggningstid är det är för långt även om vi har duktiga handläggare som arbetar effektivt. Man måste komma ihåg att det krävs speciell kompetens när man hanterar licenser. Men när regeringens beslut landat regionalt kommer vi att ta fram en åtgärdsplan, vi ska göra en kraftsamling, lovar Håkan Karlsson.